Čtvrtek, 25. dubna 2024

Účinné tepelné čerpadlo pro projekt BASF Eco Home

Účinné tepelné čerpadlo pro projekt BASF Eco Home

Společnost Panasonic uzavřela partnerství s firmou Cool Planet, součástí koncernu British Gas zaměřenou na výrobu a instalaci zařízení využívajících obnovitelnou energii. Cílem spolupráce je vývoj ekologického vytápěcího systému pro budovu BASF House, tedy pro součást významného projektu Creative Energy Homes Project, který organizuje univerzita v britském Nottinghamu.

Společnost Cool Planet do modelového domu zabudovala tepelné čerpadlo Panasonic Aquarea, aby dosáhla maximálně účinného a úsporného provozu při vytápění a chlazení domácnosti. Cílem projektu Creative Homes je prokázat, že pomocí nízkoenergetických technologií podle standardu PassivHaus lze splnit požadavky Kodexu pro ekologicky udržitelné bydlení (Code for Sustainable Homes). BASF House je jedním ze sedmi domů postavených na ulici Green Close. Budova umožňuje hodnotit využití nejrůznějších technologií zaměřených na obnovitelnou energii či snižujících množství uhlíku v materiálech.

Po testování kotle na biomasu instalovala společnost Cool Planet v budově BASF House na jaře 2011 monoblokovou jednotku Aquarea s výkonem 9 kW. Instalace byla rychlá a snadná, pracovníci společnosti nemuseli ani měnit boiler. Jednotka Aquarea, využívající systém vzduch-voda, už svou výkonnost a účinnost prokázala dostatečně. Dvoupatrovou budovu vytápí pomocí kapalinových radiátorů a zvládá zvýšit teplotu vody z boileru z 27 oC (typická noční provozní teplota) na 43 oC (obvyklá teplota vody při vytápění) během jediné hodiny.

Zdrojem energie je vzduch, Aquarea tak nastavuje i obecné měřítko účinnosti čerpadel typu vzduch-voda. Umožňuje šetřit až 78 % nákladů na vytápění v porovnání s přímotopy. Koeficient COP 4,74 znamená, že z každého kilowattu spotřebované elektrické energie systém vyprodukuje 4,74 kW energie vlastní. U konvenčního elektrického vytápění je koeficient COP maximálně roven jedné.

Dům BASF House obývají postgraduální studenti, kteří činnost systému Aquarea sledují a řídí prostřednictvím speciálního dotykového displeje s uživatelským rozhraním Web-brick.

Tepelná čerpadla Panasonic Aquarea mezi konkurencí vynikají rozsahem funkcí, univerzálností i úsporností. Nabízejí výkon od sedmi do 16 kW, k dispozici jsou jednofázové i třífázové modely, monobloky i zařízení s více komponenty. Vysoce výkonná tepelná čerpadla fungují i ve velmi nízkých venkovních teplotách (až do -20 °C). V létě zase slouží jako klimatizace.

K dispozici jsou tři základní varianty. Standardní tepelné čerpadlo, které je nainstalováno i v BASF House, Vysokoteplotní tepelné čerpadlo (teplá voda dosahuje 65 °C) Aquarea T-CAP (Total capacity, viz strana 28), umožňující vytápění i ohřev vody s nezměněnou nominální kapacitou až do venkovní teploty -15 °C.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů