Pátek, 19. dubna 2024

Evropská komise plánuje další snižování emisí CO2 u aut

Evropská komise plánuje další snižování emisí CO2 u aut

Evropská komise dnes zveřejnila plán na další zpřísnění limitů pro emise oxidu uhličitého (CO2) u automobilů do roku 2020. Brusel navrhuje novou hranici pro průměrné emise u nových osobních vozidel na 95 gramů oxidu uhličitého na ujetý kilometr, pro letošek přitom platí 135,7 gramu a v roce 2015 by to mělo být 130 gramů.
Podle agentury AFP opatření tradičně odsoudili výrobci automobilů jako nadměrně přísná a ekologičtí aktivisté zase jako příliš mírná. Komise odhadla, že ročně motoristé ušetří na snížení emisí i díky nižší spotřebě pohonných hmot kolem 30 miliard eur (760 miliard Kč).

"Jsou přínosná pro všechny a v dobrém poměru cena-výkon. Budou stimulovat inovaci a konkurenceschopnost v automobilovém průmyslu a díky tomu podpoří tvorbu dalších pracovních míst," obhajovala opatření členka Evropské komise pověřená otázkami klimatu Connie Hedegaardová.

Podle šéfa Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA) Ivana Hodače jsou tyto cíle nejpřísnější na světě a v Evropě zvýší výrobní náklady. Podle Greenpeace komise naopak podlehla tlaku automobilové lobby a měla stanovit limit pro rok 2020 na 80 gramů a pro rok 2025 na 60 gramů CO2 na ujetý kilometr.

Limity, které musí ještě odsouhlasit Evropský parlament a jednotlivé členské státy EU, se týkají i dodávek. Ty mají v roce 2020 produkovat při jízdě maximálně 147 gramů oxidu uhličitého na kilometr.

Emise oxidu uhličitého z nových automobilů loni v EU klesly v průměru o tři procenta, uvedla v červnu Evropská agentura pro životní prostředí (EEA). Byl tak splněn limit 135,7 gramu CO2 na kilometr.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů