Čtvrtek, 28. března 2024

Krnov připravuje stavbu vlastní kompostárny

Krnov připravuje stavbu vlastní kompostárny

Město Krnov připravuje stavbu vlastní kompostárny. Chce tak vyřešit problém, kam s biologicky rozložitelným odpadem, kterým se zabývá už několik let. ČTK o tom informovala krnovská mluvčí Dita Círová.

Odpady z údržby veřejné zeleně i zahrad obyvatel by se v budoucnu měly svážet do zařízení, které vznikne na hektarovém pozemku v Guntramovicích. Město ho za 1,5 milionu korun koupí od soukromého vlastníka. Koupi už schválili krnovští zastupitelé. Pozemek je za zemědělským areálem mimo obytnou zónu a navazuje na cestu, která patří městu.

Vedoucí odboru životního prostředí Rostislava Rollerová uvedla, že město se bude snažit získat na stavbu kompostárny dotace. "Až bude pozemek v majetku města, vybereme levnou, ale moderní technologii kompostování, šetrnou vůči okolí zejména z hlediska pachu a prachu, a zahájíme předprojektovou a projektovou přípravu," řekla.

Círová uvedla, že už v roce 2008 získal Krnov dotaci na zpracování projektové dokumentace k zařízení pro zpracování bioodpadů v průmyslové zóně v Červeném Dvoře. Kvůli nízké dotaci ale město realizaci zastavilo. "V současné době jsou tráva, větve, listí a biologicky rozložitelný odpad od občanů i Technických služeb Krnov shromažďovány ve zvláštních kontejnerech na sběrných dvorech a následně odváženy ke zkompostování externí firmě mimo Krnov, což se městu prodraží," uvedla Círová.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů