Pátek, 19. dubna 2024

ERÚ předložil návrh novely zákona o podpoře zdrojů energie

ERÚ předložil návrh novely zákona o podpoře zdrojů energie

Energetický regulační úřad (ERÚ) předložil ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) návrh novely zákona o podporovaných zdrojích energie, který má umožnit budoucí zastavení podpory obnovitelných zdrojů. ČTK o tom v pátek informovala mluvčí ERÚ Jarmila Lehnerová. MPO již dříve uvedlo, že se novelou bude zabývat.

ERÚ ministerstvu předložilo ve třech variantách. "Věřím, že ministerstvo se s jednou z předložených variant ztotožní a podpoří tak regulátora v jeho úsilí dále nezatěžovat zákazníky nepřiměřenými finančními příspěvky na podporu výroby elektřiny z podporovaných zdrojů, které se promítají do ceny elektřiny a ovlivňují tak ekonomickou situaci průmyslu i obyvatelstva," uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Energetický regulátor navrhuje zastavení podpory nových obnovitelných zdrojů energie od roku 2014. Podle Vitáskové je současná podpora obnovitelných zdrojů za hranicí ekonomických možností České republiky a zastavením podpory v roce 2014 by spotřebitelé v příštích 20 až 30 letech mohli na nákladech za energii ušetřit stovky miliard korun.

Zastavení podpory by se týkalo pouze nových zdrojů uvedených do provozu od roku 2014. Netýká se tedy současných obnovitelných zdrojů nebo těch, které budou uvedeny do provozu do konce roku 2013. Zástupci sektoru obnovitelných zdrojů záměr zastavit podporu kritizují.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů