Čtvrtek, 28. března 2024

MŽP vyjednává s Bruselem o využití dotací EU na veřejné osvětlení

MŽP vyjednává s Bruselem o využití dotací EU na veřejné osvětlení

Ministerstvo životního prostředí vyjednává s Evropskou komisí o použití 1,5 miliardy korun z operačního fondu Životní prostředí na modernizaci veřejného osvětlení. Pokud bude Brusel souhlasit, obce by mohly o dotace požádat koncem roku. Ministerstvo návrh představilo vedení programu koncem června. Přesná pravidla poskytování zatím ladí.

"V tuto chvíli je předčasné hovořit o detailech pravidel pro poskytování dotací na veřejná osvětlení, poněvadž ministerstvo aktuálně disponuje pouze první neformální reakcí Generálního ředitelství pro regionální politiku. Pokud nevznikne zásadní rozpor při vyjednáváních s orgány komise, ministerstvo vyhlásí výzvy již koncem roku 2012. Celkově se počítá s alokací 1,5 miliardy," řekl ČTK mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Předpokládá se, že dotace by mohly získat obce s projekty zaměřenými na snižování spotřeby elektrické energie modernizací či rekonstrukcí soustav veřejného osvětlení. Půjde tedy zejména o výměnu svítidel a navazující infrastruktury veřejného osvětlení - kabeláž, sloupoví a podobně. Dotace bude možné použít také na zavedení moderních systémů regulace soustav veřejného osvětlení.

Nabízené peníze budou pocházet z balíku určeného na zvýšení využívání obnovitelných zdrojů energie.
Protože se blíží konec rozpočtového období EU, budou muset být obce s žádostmi a projekty rychlé.

Proplácení z operačního programu Životní prostředí je nyní zablokované, MŽP v červnu dokončilo audit 92 projektů vybraných Evropskou komisí a čeká na spuštění programu. Doufá, že Brusel začne dotace proplácet hned, jak obnoví financování všech českých programů.

Vláda počátkem června rozhodla o převedení miliardy korun z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost do programu Lidské zdroje a zaměstnanost, a to kvůli tomu, že není reálné, že by se peníze v původním problematickém programu podařilo vyčerpat. Také operační program Životní prostředí patří mezi problémové, kvůli kterým, když se je nepodaří obnovit, může Česko jen letos přijít o desítky miliard.

ČR v závěru června dokončila nápravu systému čerpání peněz z fondů EU. Návrh změn byl odeslán do Bruselu. Termín obnovení proplácení dotací bude záviset na rozhodnutí Bruselu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů