Pátek, 29. března 2024

Bývalý starosta Mistřic na Slovácku vinu za černou skládku odmítl

Bývalý starosta Mistřic na Slovácku vinu za černou skládku odmítl

Bývalý starosta Mistřic na Slovácku Martin Ondroušek (nez.) stanul dnes kvůli provozování černé skládky před uherskohradišťským okresním soudem. Jednačtyřicetiletý muž podle obžaloby označil místo za částí obce Javorovec za legální skládku, nechal tam navážet odpad a navíc to údajně při svém podnikání nabízel i zákazníkům. Ondroušek vinu odmítl. Pokud však soud dospěje k opačnému závěru, hrozí mu až deset let vězení.
Státní zástupce Lukáš Mahdal komunálního politika viní z neoprávněného nakládání s odpady, porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. "Jako starosta obce a současně jako soukromý podnikatel za účelem získání vlastního neoprávněného prospěchu aktivně nehájil zájmy občanů a obce, naopak dával příkazy a pokyny k ukládání odpadu na nelegální skládku," uvedl Mahdal. Policie se začala případem zabývat v listopadu 2010 po anonymním oznámení.

Podle obžaloby se podařilo prokázat, že v letech 2008 až 2010 bylo na plochu vyvezeno minimálně 1554 tun odpadu, především stavební suti a zeminy. Černá skládka je na pozemcích obce vedených v katastru jako lesní a na soukromé zemědělské půdě. Podle Mahdala si další dva subjekty, kterým Ondroušek údajně umožnil levnější uložení odpadu než na skládku, přišly na více než půl milionu korun. Obžalovaný tvrdí, že stavební firmu a dalšího podnikatele jen požádal o zavezení zeminy do "žlebu".

Ondroušek, který je stále zastupitelem, u soudu jen řekl, že se necítí vinen, vypovídat odmítl. Na policii bývalý starosta uvedl, že se nikdo neobohatil a obci nevznikla žádná škoda. "Žleb" v Javorovci byl prý zavážen "před ním, za něj a je i nyní". Zastupitelstvo podle něj problém skládky nikdy neřešilo. Navíc není oplocená, a tak tam mohl podle Ondrouška vozit odpad kdokoliv. "Kdo potřeboval zavézt suť, učinil to. Někteří to oznámili na obci, jiní ne," uvedl Ondroušek s tím, že starostoval podle "nejlepšího vědomí a svědomí".

Mistřicím podle obžaloby vznikla škoda více než 1,5 milionu korun. Obec se ústy starosty Vladimíra Sedláček (KDU-ČSL) o náhradu škody přihlásila. Přesně vyčíslenou ji zatím nemá. Obec nejprve zvažovala rekultivaci skládky včetně odbagrování a vytřídění nebezpečných odpadů. Jelikož rozbory na jaře prokázaly, že limity škodlivin nejsou překročeny, Mistřice chtějí udělat jen terénní úpravy. Podle Sedláčka přijdou na několik set tisíc Kč.

Skládka v Javorovci vznikla jako provizorní v 80. letech kvůli uložení suti ze spadlé budovy tehdejšího národního podniku Mesit (1984). Poté byla sice uzavřena, ale lidé z okolí tam odpad naváželi dál. Hlavní líčení bude pokračovat dalším dokazováním v srpnu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů