Sobota, 20. dubna 2024

Staré stromy mají nyní šanci získat bezplatné ošetření

Staré stromy mají nyní šanci získat bezplatné ošetření

Znáte významný strom, který potřebuje nutně ošetřit? Přihlaste jej do projektu Zdravé stromy pro zítřek, který již čtvrtým rokem organizuje Nadace Partnerství a Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s. Všechny zúčastněné stromy díky podpoře Mendelovy univerzity v Brně zdarma získají hodnocení zdravotního stavu a doporučení pro další postup. Vybrané stromy pak na jaře příštího roku bezplatně ošetří profesionálové s mezinárodním certifikátem European Tree Worker (Evropský arborista). Uzávěrka žádostí o ošetření je 17. září. Cílem projektu je upozornit na důležitost včasného a hlavně kvalitního ošetřování stromů.
O bezplatné ošetření jednoho vzrostlého stromu mohou žádat obce, školy, občanská sdružení a další organizace. Stav všech přihlášených stromů nejprve v podzimních měsících posoudí odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci se studenty. Šanci získat poukaz na bezplatné ošetření pak budou mít stromy, které arboristický zásah nezbytně vyžadují a zároveň mají historii či význam pro místní obyvatele. Jarní "omlazovací kúru" v podobě odstranění suchých a poškozených větví, prořezání nebo výměny bezpečnostních vazeb jim poskytnou certifikovaní Evropští arboristé. Tímto způsobem zlepší jejich zdravotní stav, prodlouží životnost a zajistí bezpečnost stromu pro své okolí. Podrobné informace jsou dostupné na webových stránkách www.stromzivota.cz.
Ačkoliv je mezi laickou veřejností běžným názorem, že pečovat o stromy dokáže každý, opak je pravdou. Zejména staré stromy mají vysokou estetickou, společenskou i historickou hodnotu, a proto by se o ně měli starat skuteční profesionálové. "Péči o zuby běžně svěřujeme zubaři s patřičným vzděláním a praxí. Se stejnou samozřejmostí bychom měli nahlížet na ošetřování stromů a všechny zákroky přenechat zkušeným arboristům," říká koordinátorka projektu Hana Rambousková z Nadace Partnerství.
"Zejména malé obce se kvůli nedostatku peněz i informací uchylují k neodborným řezům. Takovéto zásahy však mohou strom nezvratně poškodit a v horších případech i zkrátit jeho život a snížit jeho provozní bezpečnost," vysvětluje Dana Štechová ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, která certifikované arboristy sdružuje. Je důležité zajímat se o osvědčení, znalosti a způsob práce. Právě certifikát European Tree Worker je podle ní vizitkou profesionála a může obcím, které nemají přehled o nabízených službách, posloužit jako vhodné vodítko.
Kontakt:
Hana Rambousková, koordinátorka projektu Zdravé stromy pro zítřek, e-mail: hana.rambouskova@nap.cz, mobil: 775 856 359
profesní odbornost: výsadby stromů, zeleň ve městě i v krajině, ochrana přírody

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů