Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Jičíně začala sanace skládky Zebín, hotovo bude za rok a půl

V Jičíně začala sanace skládky Zebín, hotovo bude za rok a půl

Město Jičín v minulých dnech zahájilo dlouho připravovanou rekultivaci skládky pod vrchem Zebín. Sdružení firem Purum a Ekosystem převzalo staveniště a práci by mělo dokončit do 18 měsíců, tedy zhruba na konci roku 2013. Hodnota stavby je 23,5 milionu korun bez DPH, přibližně z 90 procent by ji měla zaplatit dotace od Státního fondu životního prostředí ČR. Novinářům to dnes řekli představitelé radnice.

"V první etapě se bude upravovat terén skládky, následně se bude navážet materiál na skládku," řekla mluvčí radnice Magdaléna Doležalová. Pod Zebínem je podle odhadů kolem 200.000 tun odpadu, jehož výška v některých místech dosahuje až 12 metrů.

Podle původních plánů měla být rekultivace skládky hotová již letos. Projekt ale zdržely diskuse v zastupitelstvu o způsobu výběrového řízení. Původně zamýšlené zúžení uchazečů takzvanou losovačkou radnice nakonec neudělala. Město také muselo po námitce jedné z firem soutěž znovu vyhodnotit a muselo zopakovat i výběrové řízení na stavební dozor.

Cena v soutěži s 19 uchazeči proti ceně spočítané v projektové dokumentaci nakonec výrazně klesla. Autoři dokumentace určili náklady na úrovni 60 milionů korun bez DPH, vítězná nabídka je méně než poloviční. Projekt také zdržela jednání o potvrzení dotace ze strany fondu životního prostředí.

Skládka je součástí bezmála čtyřicetihektarového areálu bývalého vojenského cvičiště na západním úpatí vrchu Zebína v okrajové části města. Komunální, stavební i průmyslový odpad se na smetiště vyvážel od 70. let minulého století. Oficiálně byla skládka povolena od roku 1978 a její provoz byl ukončen v roce 1988.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů