Čtvrtek, 28. března 2024

Karviná i Havířov rozšiřují možnosti pro třídění odpadů

Karviná i Havířov rozšiřují možnosti pro třídění odpadů

Města na Karvinsku rozšiřují možnosti pro třídění odpadů. Na počátku srpna chtějí v Karviné i v Havířově na Karvinsku rozdat některým domácnostem sady tašek na separaci odpadů. V Karviné zamíří přímo do domácností 2000 kusů a v Havířově to budou zhruba 3000 separačních tašek. ČTK to řekly mluvčí magistrátů obou měst.
Dalších 500 sad tašek se pak v Karviné bude rozdávat přímo v terénu, v Havířově si je lidé budou moci vyzvednout také na odboru komunálních služeb. "Domácnosti zároveň dostanou leták, jak nejlépe třídit a jaké jsou ve městě možnosti," vysvětlil náměstek karvinského primátora Lukáš Raszyk.

Dodal, že město v oblasti separace a odvozu odpadů připravilo i další novinky. Od srpna má v plánu například četnější odvoz běžného komunálního odpadu od rodinných domků. Dosud se kontejnery vyvážely třikrát měsíčně, nově to bude čtyřikrát za měsíc. "Do konce srpna pak přibude po městě 300 dalších separačních nádob - po stovce na sklo, papír a plasty," uvedl Raszyk. Připomněl, že už od počátku července jsou ve městě postupně umisťovány také kontejnery na sběr textilu a obuvi, kterých bude celkem 25. Jen během prvního týdne se v nich objevilo více než 1,5 tuny textilu.

Karviné i Havířovu se meziročně daří navyšovat množství vytříděného odpadu. V prvním čtvrtletí loňského roku se v Karviné vytřídilo 165 tun papíru a 32 tun plastu, za stejné období letošního roku je to už 178 tun papíru a 58 tun plastů.

"V posledním čtvrtletí uplynulého roku vytřídili lidé v Havířově 529 tun papíru, plastu a skla, v prvních třech měsících letošního roku už o 22 tun více, přibližně 551 tun," řekl náměstek havířovského primátora Petr Smrček. V obou městech naopak klesá množství směsného komunálního odpadu, který končí na skládkách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů