Pátek, 19. dubna 2024

Mapujte s námi černé skládky

Nový projekt od autorů EnviWebu, opět ekologie, ale tentokrát z trochu jiného soudku...

Mapujte s námi černé skládky

Léto, čas prázdnin a dovolených, je jako stvořené pro cestování a toulky přírodou. Prakticky každý z nás již na svých cestách narazil na rozšířený nešvar, kterým jsou černé skládky podél cest, či na místech v přírodě, kde bychom je zrovna nečekali. Naštvalo Vás to a cítili jste se v tu chvíli bezmocní s tím něco udělat?

černá skládkaOd nynějška máte možnost prostřednictvím projektu www.ZmapujTo.cz a mobilní aplikace TrashOut nalezenou černou skládku během několika vteřin vyfotit a nahlásit. Díky tomu se o její existenci zavčas dozví odpovědné úřady, které na základě tohoto hlášení mohou začít konat a zjednat nápravu. Zároveň informace o Vámi nahlášených skládkách slouží jako podklad firmám a dobrovolným organizacím, které mají likvidaci černých skládek v popisu činnosti.

Včasné odhalení černé skládky je důležité zejména proto, že většina z nich se časem rozrůstá, čímž rostou i náklady na jejich odstranění. Z nezabezpečené černé skládky mohou unikat škodlivé či jedovaté látky do ovzduší, půdy i vody. Podle druhu materiálu může hrozit i nebezpečí vznícení a následného požáru okolních hořlavých objektů (budov, lesa apod.), nemluvě o ohrožení bezpečnosti a zdraví Vašich dětí či zvířat.

V této chvíli je mobilní aplikace TrashOut dostupná pro platformy Adroid a iPhone (další platformy přibudou postupně). Uživatelé si ji mohou stáhnout zcela zdarma přímo z jejich telefonu. Mobilní aplikace byla vytvořena s přihlédnutím na potřeby uživatelů, přívětivé uživatelské rozhraní umožňuje každému bezprostředně po nainstalování černou skládku nahlásit. Je to jednoduché, intuitivní a netrvá to více než 30 vteřin, přičemž každé hlášení obsahuje GPS pandroidolohu, fotografie, velikost a typy odpadů nelegální skládky a případně může obsahovat i volitelný komentář. Hlášení se následně odešle na server, který ho umístí na mapu skládek na www.ZmapujTo.cz, aktualizuje statistiku a prověří zda nejde o spam.

Webová stránka www.ZmapujTo.cz je místo, kde jsou soustředěny informace o problematice černých skládek v ČR a kde si na přehledné mapě můžete prohlédnout, zda se nelegální skládka nenachází i ve Vašem okolí. Součástí je také integrovaná katastrální mapa, kde si uživatelé mohou jednoduše zjistit údaje o vlastníkovi parcely, na které černá skládka leží.

Pokud Vám výskyt černých skládek není lhostejný a chcete přispět k čistotě naší přírody a prostředí v němž žijeme, neváhejte a mobilní aplikaci TrashOut si nainstalujte. Nikdy totiž nevíte, kde na černou skládku narazíte a je tak jen na Vás tento nález nahlásit a umožnit tak jeho včasnou likvidaci.

Aktuality a novinky mužete sledovat na Facebooku - www.facebook.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů