Pátek, 29. března 2024

Letošní Oktoberfest prý bude ekologičtější, pivo ale znovu dražší

Letošní Oktoberfest prý bude ekologičtější, pivo ale znovu dražší

Letošní ročník mnichovského pivního festivalu Oktoberfest chce být přívětivější k životnímu prostředí, a tak kromě využívání ekologického proudu bude nabízet i speciální perníková srdce, jejichž výtěžek podle pořadatelů poputuje do projektů na snižování emisí v ovzduší. Pivo však obligátně znovu podraží a jeden litrový tuplák vyjde v přepočtu až na 240 korun.

Takzvaná klimasrdce budou stát o něco víc než ostatní perníkové upomínky na bavorský pivní svátek. Koupí menší varianty návštěvník prý vyrovná vypuštění 25 kilogramů oxidu uhličitého (CO2) do ovzduší. "To odpovídá klasické návštěvě dvou osob na Oktoberfestu," řekl agentuře DPA vedoucí mnichovské firmy Certified Coolness Izai Amorim. Kdo si koupí velké srdce, srovná údajně "CO2 účet" za čtyři lidi.

Ačkoli jsou Němci pověstní svým nadšením pro ekologii, to hlavní, co je na příštím Oktoberfestu vždy zajímá, je cena piva. Na nadcházejícím 179. ročníku, který se uskuteční od 22. září do 7. října, ho návštěvníci poprvé nekoupí pod devět eur.

Nejlevnější tuplák vyjde na 9,10 eura (230 Kč) a nejdražší na 9,40 eura (240 Kč). Loni se na Tereziánské louce dal litr pěnivého moku ještě pořídit v rozmezí 8,70 až 9,20 eura (dnes zhruba 220 až 233 Kč).

Navzdory opětovnému zdražení piva pořadatelé věří, že ho hosté letos vypijí nejméně sedm milionů litrů, a očekávají šest milionů návštěvníků. V loňském roce jich přišlo 6,9 milionu a vypili 7,9 milionu tupláků. K tomu spořádali 522.000 grilovaných kuřat, téměř 125.000 klobás, 69.900 vepřových kolen a 118 rožněných volů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů