Čtvrtek, 28. března 2024

MŽP rozdělí pět miliard Kč z EU na zlepšení ovzduší na Ostravsku

MŽP rozdělí pět miliard Kč z EU na zlepšení ovzduší na Ostravsku

O pět miliard korun z fondů Evropské unie, které na snížení emisí na Ostravsku poskytne ministerstvo životního prostředí, má zájem 33 projektů od šesti žadatelů patřících k hlavním znečišťovatelům v regionu. Výběr bude znám do konce srpna. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Matyáš Vitík. Nejúspěšnější projekty mohou počítat s podporou 90 procent.

Podle podmínek Evropské komise bude z obdržených žádostí o dotaci vybráno 80 procent nejlepších projektů, které obdrží podporu 90 procent ze způsobilých výdajů. Zbývajícím 20 procentům projektů bude nabídnuta podpora 40 procent.

"Projekty posoudíme ve zrychleném režimu a do konce srpna budou žadatelé vyrozuměni, aby mohlo dojít k co nejrychlejší realizaci," uvedl první náměstek ministra životního prostředí Jakub Kulíšek. Je důležité, že se po tak dlouhé době rozhýbalo další čerpání finančních prostředků pro zlepšení ovzduší v kraji a že klíčoví žadatelé v takové míře reagovali, dodal náměstek. Aby ministerstvo předešlo zbytečným administrativním chybám a umožnilo firmám na peníze dosáhnout, uspořádalo pro žadatele sérii kulatých stolů.

Česká republika se podle Kulíška stává první zemí EU, která umožní devadesátiprocentní míru podpory pro průmyslové podniky, které snižují emise.

První zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji by se po investicích mělo projevit v zimě na přelomu roku 2013 a 2014. Ovzduší na Ostravsku by se mělo zlepšit ještě výrazněji v zimním období roku 2014 a 2015, kdy budou realizovány zbylé projekty.

Do roku 2010 byla přitom ze 16 miliard určených na zlepšení ovzduší vyčerpána pouze jedna miliarda. Do konce letošního roku najde své příjemce více než deset miliard korun dotačních prostředků. Za klíčové v motivaci podniků považuje ministerstvo, že na konci loňského roku vyjednalo navýšení podpory pro žadatele ze 40 procent na 90.

Operační program životní prostředí, ze kterého peníze pocházejí, zatím prochází kontrolou Evropské komise, proplácení je pozastaveno. Ministerstvo očekává, že Brusel v blízké době proplácení obnoví.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů