Čtvrtek, 28. března 2024

Klaus vetoval zákon o hospodaření energií - komentář Hnutí DUHA

Klaus vetoval zákon o hospodaření  energií - komentář Hnutí DUHA

Nová pravidla pro stavbu domů, která by srazila rodinám účty za teplo o desítky procent a snížila také naši závislost na ruském plynu, jsou obsahem zákona [1], který prezident Václav Klaus dnes vetoval [2].

Miroslav Pech z Hnutí DUHA řekl:

"Snad jen uhlobaroni a bossové ruského Gazpromu mohou být odpůrci tohoto zákona."

"Zákon by srazil domácnostem účty za teplo o desítky procent a snížil naši závislost na fosilních palivech - na uhelných velkodolech i na plynu z Ruska."

"Zateplováním domů a důsledným uplatňováním moderních energetických standardů pro nové budovy by Česká republika ušetřila skoro dvakrát více energie, než kolik by získala, pokud by politici souhlasili s kontroverzním rozšiřováním uhelných dolů na Mostecku."

Zákon vychází ze směrnice o snižování energetické náročnosti budov, která je součástí úspěšné evropské iniciativy vedoucí k redukci spotřeby plynu, uhlí a ropy [3]. Zákon stanovuje harmonogram, podle kterého developeři a stavební firmy budou muset svým zákazníkům dodávat domy, které k vytápění potřebují méně energie než dosavadní budovy.

Také zavádí povinně tzv. energetické štítkování budov (obdoba známého štítkování spotřebičů), aby lidé, kteří kupují nový dům, věděli, kolik budou platit za teplo.

Skutečný přínos nových pravidel bude ještě záviset na prováděcí vyhlášce, již připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Podle této novely se budou nové budovy stavět po roce 2020 s "téměř nulovou spotřebou" energie.

Účty za energii jsou v pasivních domech oproti běžné stavbě o 80-90 % nižší, jejich stavba přitom přijde jen asi o 5-10 % dráž. V Rakousku jich stojí tisíce, v České republice zatím jen stovky.

Pačesova komise už před čtyřmi lety spočetla, že kdyby vláda využila všech příležitostí k zateplení domů a vytápění obnovitelnými zdroji, nebudeme potřebovat k topení žádný dovážený plyn, ani žádné uhlí.


Kontakty:

Miroslav Pech, telefon 773 778 836, email miroslav.pech@hnutiduha.cz
Karel Polanecký, telefon 737 666 968, email karel.polanecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů