Čtvrtek, 28. března 2024

Stavba spalovny v Karviné se odkládá, nemůže počítat s dotací EU

Stavba spalovny v Karviné se odkládá, nemůže počítat s dotací EU

Stavba velké spalovny odpadů za pět miliard korun v Karviné se odkládá. Nemůže totiž počítat s dotací od Evropské unie. Společnost KIC Odpady formálně odstoupila od žádosti o podporu z Operačního programu životního prostředí, protože Česká republika nedokázala v současnosti vytvořit podmínky pro podporu takového typu projektu. Informoval o tom dnes výkonný ředitel společnosti KIC Odpady Jaroslav Kořínek.

Deklarovanou podporu od ministerstva životního prostředí podle něj Evropská komise (EK) neschválila. "Projekty byly postaveny na předpokladu spolufinancování až 40 procent investičních nákladů z veřejných prostředků. Chybějící peníze by musely být získány neúměrným zdražením likvidace komunálního odpadu s přímým dopadem na města a potažmo občany Moravskoslezského kraje, což není přípustné," uvedl Kořínek.

Projekt Krajského integrovaného centra na energetické využívání odpadů (KIC) je dílem společnosti, jejímiž akcionáři jsou Moravskoslezský kraj, pět statutárních měst a obec Horní Suchá. Spalovna má likvidovat odpad z největších měst Moravskoslezského kraje. Stavba má stát zhruba pět miliard korun a krajský úřad ji chtěl postavit do roku 2015.

Kořínek uvedl, že příprava projektu nekončí, pouze se o rok posouvá. "Pozornost bude upřena na další programovací období Evropské unie po roce 2014," uvedl Kořínek.

O zpoždění stavby spalovny v areálu bývalého Dolu Barbora v Karviné se mluvilo už v lednu v Ostravě na konferenci Odpady 21. Podle účastníků konference chtěla EK na stavbu přispět jen dvaceti místo čtyřiceti procenty, s nimiž kraj počítal, a podmínky u EK nebyly dobře vyjednány. "Komise nám hází klacky pod nohy a brání tomu, aby v České republice taková zařízení vznikla," řekl tehdy Jaromír Manhart z ministerstva životního prostředí. Podobných spaloven má v Česku vzniknout až 11.

Lidé proti stavbě spalovny v Karviné vytvořili petici, tu podepsalo zhruba 11.000 lidí.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů