Čtvrtek, 28. března 2024

Do Svratky na Brněnsku unikly kaly z čistírny odpadních vod

Do Svratky na Brněnsku unikly kaly z čistírny odpadních vod

Celé odpoledne likvidovali hasiči kaly, které v noci na dnešek unikly z čistírny odpadních vod ve Veverské Bítýšce na Brněnsku do slepého ramene Svratky. Zásah ukončili v podvečerních hodinách. Kaly odčerpali a pomocí norné stěny zamezili úniku do Brněnské přehrady. ČTK to řekla mluvčí podniku Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Proč kaly unikly do vodního toku, se neví. Nicméně nezpůsobily žádnou škodu. "Nešlo o nebezpečnou látku pro ryby a rostliny, nedošlo ani k žádné kontaminaci. Chtěli jsme však kal odstranit co nejdříve, aby nezbraňoval provzdušňování a nenapomáhal růstu sinic. Šlo pouze o menší havárii," uvedla Tomíčková. Vodohospodáři odebrali vzorky k laboratornímu zkoumání a budou monitorovat kvalitu vody. Vodoprávní úřad rozhodne o sankci pro veverskobítýšskou čistírnu.

Slepé rameno Svratky leží nedaleko místa, kde vodohospodáři vypouštějí do Brněnské přehrady síran železitý. Je to jeden ze způsobů, který hubí ve vodě sinice a přehradu udržuje čistou. "V souvislosti s touto nehodou jsme se rozhodli preventivně na čas zvýšit množství vypuštěného síranu," doplnila mluvčí.

Vodohospodáři se snaží již léta vyčistit Brněnskou přehradu od sinic a řas, aby opět sloužila rekreaci. Jde o náročný a ojedinělý projekt. Už přišel na více než sto milionů korun.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů