Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hejtmanka napsala ekologům, ať už dál neblokují dostavbu D8

Hejtmanka napsala ekologům, ať už dál neblokují dostavbu D8

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD) napsala dopis ekologům ze Společnosti přátel přírody, ať už dál neblokují dostavbu dálnice D8 přes České středohoří. Podle ní tím také poškozují pověst skutečných ekologů. Citovala vyjádření CHKO České středohoří, podle nějž je nedostavěná dálnice pro životní prostředí nejhorší. ČTK o tom dnes informovala mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

Sdružení sídlící v Litoměřicích napadlo stavební a územní povolení. Krajský úřad odvolání zamítl, ekologové se obrátili na soud. Ten jejich žalobě 24. července vyhověl a věc vrátil krajskému úřadu, který v nejrychlejším možném termínu námitky zamítl znovu a čeká, zda ekologové opět jeho rozhodnutí soudně napadnou. "Jsem přesvědčená, že neuvěřitelný příběh okolo dálnice D8 je na svém konci, a stavbu, která se opět za pár týdnů rozjede, již nic nezastaví," uvedla hejtmanka.

Ekology požádala, aby brali ohledy nejen na přírodu, ale také na lidi. "Také Vy žijete v našem kraji a musíte být obeznámeni se situací na objízdných trasách. Také Vy musíte slýchat hlasy nespokojených občanů s odložením termínu dostavby. Také Vám nemůže být lhostejné zdraví, ale i životy obyvatel Velemína, Vaňova a dalších obcí," oslovila hejtmanka sdružení vedené Lubomírem Studničkou.

Obyvatelům zmíněných i dalších obcí trpělivost zřejmě už došla, chystají blokádu objízdných tras. Podle jednoho z organizátorů Vladimíra Brchela by ji chtěli stihnout do dvou měsíců a postihnout by měla obě objízdné trasy, přes Teplice i Ústí nad Labem. Blokádou chtějí ukázat soudu, že další zneplatňování stavebního povolení nikomu neprospěje.

Dálnice D8 je jednou z nejproblémovějších dopravních staveb v novodobé historii Česka. Úsek přes České středohoří se připravuje už od 90. let a v roce 2007 se dokonce oficiálně začal stavět, jenže na nejproblémovějším úseku o délce 4,7 kilometru stále chybí potřebná povolení kvůli sporům státních úředníků a odpůrců dálnice.

Práce na stavbě jsou nyní zastavené, stavbaři ji pouze zakonzervovali tak, aby zabránili jejímu znehodnocení a aby nikoho neohrozila. Krajský úřad sice námitky ekologů podruhé zamítl 15. srpna, rozhodnutí ale vejde v platnost až 15 dní po jeho rozhodnutí, tedy 30. srpna. Pak bude moci Ředitelství silnic a dálnic práce obnovit. Podle původních odhadů by měla dostavba chybějícího úseku trvat 30 až 32 měsíců, do zneplatnění rozhodnutí krajského úřadu soudem se dálnice budovala asi 2,5 měsíce.

Podle hejtmanky je třeba upravit zákony tak, aby jasně definovaly postavení ekologů ve stavebním řízení. "Je potřeba zohledňovat nejenom ochranu přírody, ale také zdraví a životy občanů. Za neodůvodněné ekologické obstrukce musí být vyvozena jasná osobní zodpovědnost," dodala Vaňhová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů