Sobota, 20. dubna 2024

Ve vodňanské drůbežárně unikal čpavek, dva zranění

Ve vodňanské drůbežárně unikal čpavek, dva zranění

Ve strojovně drůbežárny ve Vodňanech na Strakonicku unikal do ovzduší čpavek, dvě osoby byly zraněny. Hasiči havárii likvidovali od pondělního večera do dnešního dopoledne, řekla ČTK jejich mluvčí Vendula Matějů.

"Čpavek unikal částečně do ovzduší, částečně kondenzoval a stékal do havarijní jímky. Byla okamžitě odstavena veškerá okolní technologie, všechny uzávěry byly uzavřeny," uvedla mluvčí.

Hasiči se snažili zabránit dalšímu úniku tím, že kropili vodou interiér objektu i silnici vedoucí na Vodňany. V technologii strojovny se nachází zhruba dvě tuny čpavku. V jímce po zásahu zůstalo asi tři čtvrtiny metru krychlového koncentrovaného čpavku, který hasiči nemohli ředit ani čerpat. "Přes operační středisko jsme sjednali spolupráci se specializovanou firmou Dekonta z Kladna, z chemického závodu ze Sokolova bylo do Vodňan přivezeno 100 litrů 90% kyseliny sírové, 400 litrů 38% kyseliny sírové a 900 litrů 31% kyseliny solné," uvedla Matějů.

Zhruba ve 22:00 začala neutralizace kapalného čpavku, která trvala do dnešních 5:00. V nemocnici skončily dvě osoby z firmy sídlící blízko drůbežárny. Podle Matějů cítily pálení v očích a při dýchání. Obyvatelé Vodňan prý nebyli při nehodě nijak ohroženy, provoz drůbežárny také nezaznamenal žádné omezení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů