Středa, 24. dubna 2024

Do bytů a domů v Plzni v tomto období vlétávají stovky netopýrů

Do bytů a domů v Plzni v tomto období vlétávají stovky netopýrů

Přes 250 netopýrů hvízdavých odchytili v pondělí ochránci přírody v jedné z plzeňských škol. Podle nich nyní díky teplému letnímu počasí nastává období nočních přesunů těchto živočichů, dostávají se do bytů i dalších objektů po celém městě. Plzeň je přitom jedním z nemnoha měst, kde netopýři vlétávají do lidských obydlí na konci léta každoročně. ČTK to řekl Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů, jež nyní vyjíždí k řadě případů.

"Tentokrát jsme zasahovali v budově gymnázia na Mikulášském náměstí. Ale jinak je to rok co rok stále stejné. Otevřené ventilačky u dočasně opuštěných bytů, rozsvícená schodiště společných prostor s okny dokořán a noční větrání bez sítí proti hmyzu nebo alespoň zatažených záclon. Stále stejné zůstávají i ulice a domy, ze kterých nám pak lidé volají," uvedl.

Podle Makoně jde o krátkodobou záležitost. Netopýři v rozpáleném městě kolem lamp chytají hmyz a odtud mají do bytů a prostor s otevřenými okny často jen pár metrů. "Mimo jiné se právě teď páří, a tak ve městě, kde je vzrostlá zeleň nebo parky, se již několik let shromažďují velké skupiny," vysvětlil. Plzeň je tímto vyhlášená, podobný problém řeší například Ostrava, Brno, České Budějovice, ale i německý Bonn nebo Berlín.

Podle ochránců zvířat tak bývají odchyceny na konci sezony stovky netopýrů, poměrně značné jsou i škody, které na majetku páchají. "Pokud zůstanou v bytě déle jako v případě dovolených, může si jeho obyvatel pak rovnou nechat vymalovat a zrekonstruovat celý byt," uvedl Makoň. V bytech mají netopýři rádi klidná vyvýšená místa, kam se mohou zavěsit. Při odchytu se musejí překontrolovat všechny závěsy, záclony, obrazy a různé štěrbiny, občas zalezou i za zářivky, do lustrů a za dekorační předměty.

Desítky zásahů hlásí kromě záchranné stanice živočichů i odchytová služba městské policie a několik oznámení registrují hasiči.

Eva Barborková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů