Sobota, 20. dubna 2024

Do řeky Blaty se po havárii vrací život, úplná obnova ale potrvá

Do řeky Blaty se po havárii vrací život, úplná obnova ale potrvá

Do řeky Blaty v Olomouckém kraji se zhruba po měsíci a půl od ekologické havárie postupně vrací život. Tok osidlují hlavně hrouzci a mřenky, kteří migrují po proudu z jeho horních částí. Revitalizaci pomohl roztok s bakteriemi, které likvidují nadměrné množství živin ve vodě, řekla dnes ČTK mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Směs hnojiva, výkalů a zbytků krmiv do toku pronikla na začátku července ze zemědělského družstva v Seničce. Úplná obnova ekosystému v řece podle biologa Petra Loyky potrvá několik let.

Vodohospodáři odlovili v těchto dnech v Senici na Hané, tedy asi dva kilometry pod místem znečištění, živé ryby. Postupné zlepšení lze sledovat i v dalších částech toku. Kvalita vody se zvýšila také v Těšeticích, kde byla kontaminace kejdou největší. "Právě zde jsme aplikovali roztok s bakteriemi, který podle výsledků našeho měření pomohl k obnově toku," uvedl ředitel závodu Horní Morava David Fína. Bakterie se usídlují v bahně a poté spotřebují a tím i likvidují nadměrné množství živin.

Málo kyslíku je však podle vodohospodářů v nadjezí v Těšeticích. Je to způsobeno částečně i tím, že na hladině je velké množství okřehku, lidově řečeno žabince. Ten uzavřel hladinu a brání okysličování vody.

Využití bakterií ocenil biolog a vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka. "Mohu potvrdit výskyt ryb, které jsme s rybářských hospodářem odlovili v Senici na Hané. Při průchodu tokem jsme ještě v některých úsecích, kde se kejda usadila, cítili zápach. Vyuižití bakterií určitě proces obnovy urychlilo, je to přírodě blízké opatření. Do stavu před otravou se ale Blata podle mě dostane za dva až pět let," uvedl Loyka. Podle něj je především třeba podobným situacím předcházet. "Manažeři zemědělských družstev by měli prověřit, v jakém stavu a jakou technologií kejdu ukládají," doplnil Loyka.

Havárie nastala 6. července, kdy se z areálu místního ZD v obci Senička u Náměště na Hané z poškozené jímky dostalo do toku asi 400 metrů krychlových kejdy. Závadná látka postupovala řekou a znečistila tok od místa havárie až po ústí do řeky Moravy, zasaženo bylo přes 20 kilometrů. Došlo k úhynu ryb a dalších vodních organismů.

Případem se zabývá policie. Olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková dnes ČTK potvrdila, že vyšetřování potrvá ještě několik týdnů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů