Čtvrtek, 28. března 2024

V Olomouci uhynuly ryby kvůli nedostatku kyslíku z veder

V Olomouci uhynuly ryby kvůli nedostatku kyslíku z veder

Uhynulé ryby našli dnes ráno kolemjdoucí v olomoucké bývalé pískovně v místní části Slavonín. Hasiči na místě vyloučili únik jedovaté látky do vody, ryby zřejmě uhynuly kvůli nedostatku kyslíku. Podle vedoucího odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petra Loyky jde o klasický případ kyslíkového deficitu způsobeného vysokými teplotami. Škoda zatím nebyla vyčíslena.

Podle mluvčího krajských hasičů Zdeňka Hošáka byl úhyn ryb ve vodní ploše zvané Hamrys v ulici Požárníků nahlášen hasičům kolem 07:00. "Na místě jsme vyloučili únik škodlivé látky do toku. Byli povoláni zástupci města, hasiči se již vrátili na základnu," uvedl Hošák.

Podle Loyky uhynuly zřejmě desítky ryb. Rybáři, kteří tu hospodaří, škodu zatím nevyčíslili. Musejí co nejdříve zajistit likvidaci uhynulých ryb. "Jde o jámu po těžbě štěrkopísku zaplavenou vodou. Není tam ani přítok, ani odtok. Čím vyšší teploty tam panují, tím horší je rozpustnost kyslíku ve vodě a naopak roste jeho spotřeba rybami a vodními živočichy. Úhyny ryb v této lokalitě se opakují již několik let v létě i v zimě," uvedl Loyka.

Podle něj uhynou nejčastěji nad ránem, protože v noci spotřebovávají vodní tvorové výrazně více kyslíku. "Letos v létě je to v Olomouci první případ úhynu kvůli kyslíkovému deficitu. V tomto počasí ale nelze vyloučit, že se může zopakovat na této lokalitě či jiných místech," upozornil Loyka.

Martina Šaradínová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů