Pátek, 29. března 2024

Freedomky boří modernistické mýty: ukazují vývoj a směr bydlení i životního stylu příštích let

Nový směr architektury, tzv. racionální ekologii, návrat ke kořenům bydlení, špičkovou technologii zpracování, nejlepší přírodní materiály ve spojení s nízkými provozními náklady a šetrnost k životnímu prostředí - to vše spojuje nová generace Freedomku M.

Freedomky boří modernistické mýty: ukazují vývoj a směr bydlení i životního stylu příštích let

Při koncipování nové generace Freedomku jsem přemýšlel o návratu člověka ke kořenům, o tradičních principech bydlení, o zcela jednoduchých, ale dnes opomíjených věcech. Má sloužit člověk domu, nebo právě opačně? Kam zmizel všemi muži milovaný divan v kuchyni, kam se poděly stolky na milostné dopisy? Na prvním místě je svoboda člověka a úcta k jeho času,"říká autor Freedomku architekt Marek Jan Štěpán.
freeNový Freedomek M (medium) je k vidění v Mýtě u Tachova a od minulého týdne také ve Zlíně.Architekt zde rozvíjí novou koncepci přístupu k odpočinkové zóně, tzv. freesezení.Hlavní odpočinkový prostor je umístěn v obytné kuchyni, která je centrální částí Freedomku.Nový model je větší o 5 m2, což umožnilo vytvoření prostornější koupelny.
Racionální ekologie - téma nadcházejících let
Nová generace Freedomkuje přelomová také v přístupu architektury k bydlení a využívání módních tendencí. Ne vždy je ekonomicky i ekologicky přínosné vytvářet za každou cenu například pasivní domy nebo využívat komplikované technologie řízení domu. "Od této generace Freedomku začínáme pracovat s principy racionální ekologie tvořené>>selským rozumem<<, ne tlakem technologických firem. V tomto vnímání pak vítězí jednoduché principy nad složitými technologickými celky," vysvětluje Štěpán. "Při vytváření Freedomku nám jde o kvalitu použitých materiálů, pohodlí bydlení včetně nákladů na jeho pořízení a provoz. Nechceme používat nejrůznější pseudoekologické technologie, které jsou v rámci konkrétního řešení neefektivní a spíše projekt prodražují a jen sledují líbivé trendy."
Bydlení roku 2020 za cenu městské garsonky
freeFreedomek obsahuje technologie, které nabízí uživateli téměř bezúdržbové a beznákladové bydlení. Úsporu elektrické energie při vytápění zajištují tepelně-izolační vlastnosti stěny, jejíž tloušťka 30 cm odpovídá tepelně-izolačním vlastnostem cihlové stěny o šířce 3,6metru.
Freedomek je vyroben z 95 procent ze dřeva. Jeho nosná konstrukce z lepeného dřeva má přesné spoje podle švýcarského patentu. Zateplení tvoří dřevovláknitá izolace, která má vynikající fázový posun "den-noc". Plášt´ Freedomku je difuzně otevřený, fasáda je zpracována ze severského modřínu. Vytápění domu je možné více způsoby od designového lihového krbu až po tepelné čerpadlo.
Freedomek nabízí moderní a téměř bezúdržbové bydlení, zároveň však jeho uživatelům navozuje atmosféru útulného domova," říká Jiří Brosch, propagátor životního minimalismu u nás a autor názvu Freedomky. "Stál jsem u zrodu projektu, který mne pohltil natolik, že jsem přerušil profesní dráhu šperkaře. Nicméně projekt Freedomky je pro mne svým způsobem také >>životní šperk<<."
freeDíky technologii zpracování, kvalitě použitých materiálů i inovativnímu přístupu si Freedomky za rok působení na trhu upevnily pozici lídra a tvůrce trhu v oblasti svobodného bydlení s vlastním vývojema technologickým i intelektuálním zázemím.
Autorem projektu je moravský architekt Marek Jan Štěpán, který získal 1. místo v soutěži Grand Prix architektů 2012 v kategorii "rekonstrukce". Ocenění za projekt Café Fara mu letos v květnu udělila Obec architektů.
Společnost Freedomky využívá podporu JIC Innovation parku, který získal 3. místo v celosvětové soutěži The Best IncubatorAward v kategorii Nejlépe mezinárodně zapojený inkubátor za rok 2011.
Freedomkys.r.o.
Firma se na základě poskytnuté výhradní licence zabývá výrobou, prodejem a instalací Freedomků.
Kontakt pro média: Denisa Ranochová, denisa@ranochova.cz, 608 445 255
JIC (Jihomoravské inovační centrum)
Misí JIC je pomáhat lidem tvořit firmy, které mění svět. JIC podporuje inovativní firmy, studenty či výzkumné pracovníky s originálními nápady, poskytuje poradenství v podnikání, s rozvojem firmy a inovacemi. Pro firmy v JIC Innovation parku zajišťuje finance, prostory, poradenství, kontakty, propagaci i PR a pomoc při transferu technologií. Za dobu devíti let takto JIC pomohl vzniknout více než stovce startupů, z nichž padesát již Innovation park úspěšně opustilo.
Kontakt pro média: Helena Továrková, tovarkova@jic.cz, 601 377 409

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů