Pátek, 19. dubna 2024

Německého výrobce solárních panelů Q-Cells koupí korejská firma

Německého výrobce solárních panelů Q-Cells koupí korejská firma

Jihokorejský koncern Hanwha koupí zkrachovalého německého výrobce solárních panelů Q-Cells za zhruba 250 milionů eur (přes šest miliard Kč). Informovala o tom dnes agentura DPA. Transakci ještě musí schválit věřitelé německého podniku.

Společnost Q-Cells vstoupila v roce 2005 na akciový trh a stala se největším výrobcem solárních panelů na světě. V roce 2009 ji ale z čela sesadila levná čínská konkurence.

Odvětví produkce zařízení na solární výrobu elektřiny se loni v celosvětovém měřítku dostalo do těžkých problémů v důsledku propadu cen panelů, přebytku výrobních kapacit a poklesu masivních vládních subvencí, bez nichž není sektor životaschopný.

V Německu v uplynulých měsících vyhlásili bankrot také další přední výrobci solárních zařízení. Vlnu bankrotů zažívají i producenti solárních technologií v USA.

Německá vláda dospěla k závěru, že výstavba nových solárních elektráren přerostla únosnou mez a němečtí poslanci v únoru schválili snížení státní podpory solární elektřiny u nových projektů až o 30 procent. Krok Berlína má dál omezit boom výstavby bezkonkurenčně nejdražšího používaného energetického zdroje, dál ale zhorší problémy výrobců.

Německo i Spojené státy si od podpory solárního sektoru slibovaly, že se stanou centry nových "zelených" technologií. Pozorovatelé ale čím dál častěji konstatují, že z obřích státních subvencí pro fotovoltaiku těží vedle domácích "solárních baronů", kteří provozují fotovoltaické elektrárny, hlavně výrobci v Číně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů