Sobota, 20. dubna 2024

V ovzduší Moravskoslezského kraje ubude dalších 1100 tun prachu

V ovzduší Moravskoslezského kraje ubude dalších 1100 tun prachu

Průmyslové podniky v Moravskoslezském kraji by mohly od roku 2015 vypouštět ročně do ovzduší o dalších 1100 tun prachu méně. Celkové množství průmyslových emisí prašných částic by se tak mohlo snížit zhruba na 1900 tun za rok. Pomohou tomu ekologické projekty, na které znečišťovatelé ovzduší mohou získat celkem pět miliard korun z EU. Novinářům to dnes řekl hejtmanův náměstek Miroslav Novák (ČSSD).

Znečišťovatelé z Operačního programu Životní prostředí požadují peníze na více než tři desítky ekologických projektů. O úspěšných projektech by Státní fond životního prostředí mohl rozhodnout v nejbližších dnech. Evropské peníze pokryjí 90 procent nákladů investic do ekologizace provozů. Celkem z tohoto operačního programu šlo nebo půjde do regionu zhruba 8,5 miliardy korun.

Vedoucí odboru ochrany životního prostředí Třineckých železáren Miroslav Pietrosz novinářům řekl, že společnost celkem podala více než deset projektů, na něž by chtěla získat evropské peníze. "Chtěli bychom snížit emise o zhruba 200 tun tuhých znečišťujících látek za rok," řekl Pietrosz. Nyní železárny produkují téměř 700 tun prachu ročně.

"Pro nás jsou nejdůležitější projekty, které přinesou i regionu největší příspěvek z hlediska snížení imisí prachu. Patří tam zejména rekonstrukce odprášení aglomerace číslo dva, rekonstrukce odprášení licích hal obou vysokých pecí." podotkl Pietrosz. Dodal, že evropské peníze jsou pro společnost výraznou pomocí. "Západní hutě v minulosti byly taky dotovány, o čemž se moc nemluví," uvedl Pietrosz s tím, že společnost do ekologizace věnovala od roku 1996 celkem 5,5 miliardy korun. Jen další nejvýznamnější ekologické projekty budou stát minimálně dvě miliardy korun.

Firmy musejí své ekologické projekty podpořené z peněz EU dokončit nejpozději v roce 2015. Ředitel pro životní prostředí společnosti ArcelorMittal Ostrava Petr Baranek novinářům řekl, že firma žádala o finanční dotaci pro devět svých projektů. Společnost chce peníze na projekty snižující právě emise tuhých znečišťujících látek, které jsou podle Baranka v regionu největším problémem. Chtěla by je použít třeba na modernizace odprášení na aglomeracích, jež jsou ve společnosti největším zdrojem komínových emisí. "Jsou to velké projekty, u nás máme připraven tým pod vedením investičního ředitele, jsem přesvědčen o tom, že tu realizaci (do roku 2015) zvládneme," uvedl Baranek.

Ze statistik zveřejněných krajským úřadem vyplývá, že ještě v roce 2003 bylo do ovzduší z průmyslových zdrojů vypouštěno 4986 tun prachu ročně, letos by to mělo být podle odhadů přibližně 3000 tun za rok. V roce 2015, do kdy musejí být projekty podpořené dotací z EU hotové, to má být 1900 tun.


Srovnání emisí prachu v Moravskoslezském kraji z jednotlivých zdrojů znečištění v letech 2003, 2007 a 2012:

Zdroj znečištění 2003
(množství tun za rok /podíl v pct)

2007
(množství tun za rok/podíl v pct)

předpoklad 2012
(množství tun za rok/podíl v pct)

Velké zdroje znečištění (průmyslové podniky) 4986/58 4317/47 3000/37
Doprava 1965/23 2059/23 2000/25
Střední zdroje znečištění 435/5 733/8 760/9
Malé zdroje znečištění (lokální topeniště) 1207/14 1986/22 2300/29


Zdroj: krajský úřad

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů