Pátek, 29. března 2024

Češi objevili nový zlatý důl - nosorožce

Češi objevili nový zlatý důl - nosorožce

Jen 160 lidí z celého světa dostane ročně v Jihoafrické republice povolení ulovit vzácného nosorožce bílého. A Češi jsou v získávání mimořádně úspěšní - loni tvořili deset procent z nich. V mnoha případech je však neláká požitek z lovu velkých zvířat, ale peníze za nosorožčí roh, který je žádaným artiklem jako součást tradiční asijské medicíny. Cena za kilogram se na černém trhu pohybuje mezi 50 až 62 tisíci dolarů. Pro srovnání: za kilogram čtyřiadvacetikarátového zlata se i po nedávném zvýšení ceny stále platí "jen" 53 tisíc dolarů.

"Využívání rohů získaných z legálního lovu nosorožců v poslední době roste," potvrzuje Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí, která má tuto problematiku na starosti. "Jenže úlovek pak smí být použit jen jako trofej a je nezákonné prodávat jej dál třeba pro léčebné účely. Jenže právě to se nyní děje. A Češi většinou slouží obchodníkům jako ,bílí koně'," dodává.

O povolení k odstřelu nosorožce často žádají lidé, kteří nemají v Česku zbraň ani lovecký lístek. Obchodníci jim však zaplatí cestu do Afriky a oni se za to upíší, že se vzdávají trofeje. Ta pak mění majitele tak dlouho, až se nepozorovaně změní na černém trhu v surovinu pro asijskou medicínu. Finančně je to výhodné. Licence na odstřel nosorožce stojí podle druhu 50 až 150 tisíc dolarů. Průměrný pár nosorožčích rohů váží šest kilo, lze se tak prodat za 300 tisíc dolarů.

Je to natolik výhodný byznys, že se ztrácejí i nosorožčí rohy z muzeí, hradů a zámků. Někteří vystavovatelé dokonce trofeje načas stáhli z veřejných expozic, ale nyní je po přísnějších bezpečnostních opatřeních zase vracejí na své místo. Vlně krádeží, která začala v Evropě v roce 2010, se nevyhnulo ani Česko. Z pěti známých případů se poslední odehrál tento měsíc, kdy se však podařilo zloděje na hradě Buchlov odhalit. Odnášel si roh, který znalec odhadl na 1,6 milionu korun, tedy zhruba 15 tisíc dolarů za kilogram. Ceny na černém trhu jsou však čtyřnásobné.

Sumy za nosorožčí rohy vzrostly v roce 2009, kdy se ve Vietnamu rozšířila zpráva, že se jeden z ministrů tamní vlády vyléčil z rakoviny jater užíváním prášku z nosorožčích rohů. Do té doby byl nosorožčí roh používán hlavně na zvýšení potence u mužů, jako surovina pro rukojeti jemenských dýk nebo boháči na léčbu dalších zdravotních problémů, například kocoviny. Zatímco u těchto problémů byla vzhledem k i tehdy poměrně vysoké ceně rohu poptávka omezená jen na bohaté Asiaty, zejména Číňany, za léčbu rakoviny jsou ochotni zaplatit i méně majetní. Přestože vědci žádné takové účinky nepotvrdili. Poptávka i cena dál roste.

Největším problémem nadále zůstává pytláctví ve volné přírodě, ale ohroženy mohou být podle České inspekce životního prostředí i zvířata chovaná v zoologických zahradách. "U nosorožců máme maximální bezpečnostní opatření. Nechceme to dále komentovat," říká Jana Myslivečková, mluvčí zoo Dvůr Králové.

AUTOR: Marek Hudema
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů