Čtvrtek, 18. dubna 2024

Botanická zahrada MU představí kaktusy odolné vůči chladu a mrazu

Botanická zahrada MU představí kaktusy odolné vůči chladu a mrazu

Na zimovzdorné a mrazuvzdorné druhy se letos zaměří tradiční brněnská výstava kaktusů, sukulentů, tilandsií a dalších exotických rostlin. Dějištěm výstavy jsou každý rok v září skleníky Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity u Konečného náměstí. Specializovaní pěstitelé z Moravy, Čech i Slovenska spolu s odborníky z botanické zahrady vystaví od 7. do 14. září celkem asi 800 rostlin.

"Větší prostor letos věnujeme zimovzdorným a mrazuvzdorným kaktusům a jiným sukulentům. Jde o velmi rozsáhlou a rozmanitou skupinu rostlin, oblíbenou mezi sběrateli," uvedl za pořadatele Adolf Tomandl. Většina lidí si kaktusy a sukulenty spojuje hlavně s teplým a slunečným podnebím. Mnohé druhy však pocházejí z oblastí, kde jsou vystaveny značným výkyvům teplot, nočním mrazům nebo podmínkám srovnatelným s naší zimou. Platí to třeba pro kaktusy z horských oblastí Ameriky.

Růstové formy zimovzdorných a mrazuvzdorných sukulentů jsou rozličné, od drobných růžic, jako jsou netřesky, až po trsovitě rostoucí druhy kulovitého či sloupovitého tvaru, případně olistěné druhy. "Mnohé z nich se hodí i pro pěstování jako skalničky. Vystavena bude například kolekce mrazuvzdorných kaktusů a zimovzdorných netřesků," doplnil Tomandl.

Výstava se ale neomezuje pouze na tento okruh rostlin. Návštěvníci si prohlédnou také třeba miniaturní mexické kaktusy či africké a madagaskarské sukulenty rodů Avonia, Lithops, Huernia a Pachypodium. Každoročním zpestřením jsou bromélie rodu Tillandsia a jiné epifyty, tedy rostliny, které v přírodě žijí na větvích stromů pouze z dešťové vody a živin v ní rozpuštěných.

Otevřeno bude každý den od 9:00 do 17:30. Zajímavosti ze svých sbírek přivezou pěstitelé z Prahy, Brna, Bratislavy, Ostravska, Prostějova, Kojetína či Břeclavi. Návštěvníci si mohou prohlédnout také skleníky botanické zahrady, stejně jako venkovní část areálu. Úlohou výstavy je také osvěta - proto nebudou chybět ukázky výsevů sukulentních rostlin, informační panely a výstavka odborné literatury. Přítomní pořadatelé poskytnou zájemcům pěstitelské rady, prodají sbírkové přebytky a pro skupiny zajistí populárně-vědecký výklad.

Návštěvníci si kromě sbírkových rostlin prohlédnou také 15 velkoformátových fotografií Viléma Žáka s přírodní tématikou. Na posterech bude přestavena historie druhého nejstaršího klubu kaktusářů v ČR - brněnského Astrophyta.

Kontakt:
PhDr. Adolf Tomandl, e-mail:atomandl@seznam.cz, tel.: 739 965 177, www.sukulentar.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů