Sobota, 20. dubna 2024

Přerované dostanou nové kontejnery na ukládání rostlinného odpadu

Přerované dostanou nové kontejnery na ukládání rostlinného odpadu

Přerovská radnice od září umístí zkušebně v ulicích hnědé kontejnery určené k ukládání rostlinného odpadu. Zkušební provoz má postupně Přerovany seznámit s odděleným sběrem rostlinného materiálu a připravit je na ostré zavedení sběru bioodpadu po vzniku nové kompostárny. ČTK to řekl mluvčí radnice Bohuslav Přidal.

Do kontejnerů budou moci lidé ukládat rostlinný odpad od posečené trávy přes zbytky rostlin až po nastříhané větve keřů a stromů. "Stále častěji se nám stávalo, že vedle popelnic nebo velkoobjemových kontejnerů byl volně uložený rostlinný odpad. Vznikaly nám tak jakési černé skládky, které hyzdily město. Pilotní projekt je o tom naučit lidi tento odpad správně ukládat," uvedl primátorův náměstek Michal Zácha (ODS).

Rostlinné zbytky budou zpracovávány v malém zařízení pro biologické zpracování využitelných biologicky rozložitelných odpadů. Zkušební tříměsíční provoz má postupně Přerovany naučit správně odkládat rostlinný odpad. Město toho využije po otevření nové kompostárny, která vznikne vedle areálu skládky komunálního odpadu. "V rámci tohoto zkušebního sběru budou po Přerově rozmístěny hnědé kontejnery o objemu 1100 litrů - ty budeme distribuovat především do lokalit, kde jsou rodinné domy a zahrádky. Dále pak budou ve vybraných místních částech velkoobjemové kontejnery o objemu pěti metrů krychlových," doplnila Věra Špilerová z odboru správy majetku. Zdůraznila přitom, že do nádob nesmí být odložen kuchyňský odpad, jako jsou zbytky jídel, slupky, skořápky z vajíček a podobně. Stejně tak tam lidé nesmí odhazovat plasty, sklo, kovy, nebezpečný odpad či směsný komunální odpad.

Zkušební sběr bude ukončen na konci listopadu. Svoz sběrných nádob bude prováděn podle potřeby - minimálně však budou vyprázdněny jednou týdně.

Kompostárnu by chtělo město spustit v polovině příštího roku. Měla by stát do 15 milionů korun, investici by měly pokrýt částečně také dotace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů