Pátek, 19. dubna 2024

První ruský hybridní vůz bude prý na trh uveden až v roce 2014

První ruský hybridní vůz bude prý na trh uveden až v roce 2014

První ruský hybridní automobil bude na trh uveden koncem roku 2014 a nikoli letos, jak se původně očekávalo. Podle agentury AFP to dnes oznámila skupina ruského miliardáře Michaila Prochorovova, který za projektem vozu zvaného ë-mobil stojí. Důvody zpoždění jsou prý na straně jistého amerického dodavatele. Skupina zároveň odmítla možné spekulace, že tento projekt byl reklamní kampaní Prochorovova, který v letošních volbách neúspěšně kandidoval na ruského prezidenta.

Projekt na výrobu hybridního vozidla Prochorov představil začátkem roku 2011. Plán se setkal s velkým zájmem; jen pár dní po začátku přijímání objednávek se na vůz těšilo kolem 60.000 lidí, asi o 15.000 víc než tehdy plánovaný objem roční výroby.

Loni v dubnu za volant prototypu vozu usedl tehdejší premiér a nynější prezident země Vladimir Putin, proti kterému Prochorov kandidoval v letošních prezidentských volbách. Miliardář, jehož majetek časopis Forbes nejnověji odhaduje na více než 12 miliard dolarů, v nich skončil třetí.

"Mnoho pomlouvačů nyní řekne, že šlo jen o propagační kampaň Michaila Prochorovova," řekl podle AFP generální ředitel projektu Andrej Birjukov, který kvůli odkladu způsobenému prý jistým americkým dodavatelem již oznámil demisi. Miliardář ale prý projekt dál financuje.

Podle deníku Kommersant společný podnik Prochorovovy skupiny Oneximbank a malého ruské strojní firmy do výrobní továrny "ë-mobilu" v Petrohradě investoval v přepočtu skoro dvě miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů