Pátek, 19. dubna 2024

Obce u Plzně mají silně omezený rozvoj, shnání peníze na čistírnu

Obce u Plzně mají silně omezený rozvoj, shnání peníze na čistírnu

Novostavby ve významných satelitech Plzně, Tlučné, Vejprnicích a Nýřanech, se už rok nemohou připojovat na čistírnu odpadních vod. Dotaci na její modernizaci a část nové kanalizace shánějí už šest let. Obce, které se chtějí rozrůst z 13.000 obyvatel na 20.000, nyní podaly novou žádost operačnímu programu Životní prostředí, rozhodnuto má být v říjnu. ČTK to dnes řekl starosta Stanislav Volf.

"Teď je stop stav. Další výstavba je problematická. Čekáme na rozhodnutí o dotaci," uvedl. Pokud obce podporu EU nedostanou, chtějí hledat náhradní řešení alespoň pro čističku s firmou Veolia, provozovatelem kanalizační sítě. Zatím se o tom jedná, řekl Volf. Tam, kde není vydáno územní rozhodnutí, se lidé nemohou připojovat na kanalizaci; museli by si zřídit jímky. Ostatní sítě mají dostatečnou kapacitu.

Celá akce za 90 milionů korun počítá kromě zvýšení kapacity čistírny také s dostavbou kanalizace v Tlučné a Kamenném Újezdu, který je součástí Nýřan. Stavby mají veškeré projekty i povolení.

Úprava čistírny na okraji Tlučné má přijít na 50 milionů. Zařízení je moderní, ale na hraně kapacity, a to i kvůli poddolování území. Hodně balastních vod se dostává do kanalizace a jsou pro čistírnu problémem; voda se musí oddělit od kalů.

Všechny obce se výrazně rozšiřují. Například v Tlučné se za 13 let zvýšil počet obyvatel o 1000 a nový územní plán počítá až s 300 rodinnými domky. Podobná situace je ve Vejprnicích i v Nýřanech; všechny jsou napojeny na hustou síť pravidelné dopravy do Plzně, kterou financují. Developeři mají o lokalitu velký zájem, podobně jako noví obyvatelé, kteří se tam stěhují za bydlením a zaměstnáním.

Plzeňský kraj podle šéfa krajského odboru regionálního rozvoje Miloslava Michalce zaplatil studii Vysoké školy báňské. Ta doporučila, aby byl kraj zařazen spolu s Mosteckem a Ostravskem mezi poddolovaná území, protože je v něm 810 důlních děl. "Byla řada jednání o dotacích, ale zatím nečerpáme žádné prostředky. Stát by měl podpořit důsledky své předchozí činnosti," řekl Volf. Podle Michalce hrozí na těchto plochách problémy a mělo by se obcím pomoci. "Zatím je třeba hlídat programy, které by vyhlašovalo ministerstvo průmyslu nebo životního prostředí nebo Evropská unie," dodal.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů