Čtvrtek, 18. dubna 2024

Opel Ampera: ujeli jsme 82 km čistě na elektřinu

Opel Ampera: ujeli jsme 82 km čistě na elektřinu

Opel oficiálně spustil na českém trhu prodej svého ekologického modelu. Za 1 080 000 korun si tak můžete koupit vůz, který zajímavým způsobem kombinuje elektromobil s běžným automobilem. HN ho podrobily ostré zkoušce v pražském poprázdninovém provozu.

Jak Ampera funguje? Pod kapotou najdete elektromotor, který má výkon 111 kW (150 koní). Energii do něj posílají baterie uložené pod podlahou s celkovou kapacitou 16 kWh. V kufru je zase schovaný kabel pro dobíjení - Amperu lze nabíjet u dobíjecí stanice nebo přímo z domácí 16A zásuvky. Trvá to zhruba 4 hodiny.

Ampera by na jedno nabití měla podle výrobce ujet 40-80 km, jenže na rozdíl od jiných elektromobilů pak nezůstane stát na místě. Když se totiž baterie vyčerpají, spustí se benzinový motor 1.4 Ecotec, který začne fungovat jako generátor elektrické energie a auto může pokračovat ještě dalších 350 až 400 km dál. Pak stačí dolít benzin. Jde tedy o jakýsi obrácený hybridní automobil.

Usedli jsme za volant Opelu Ampera a projížděli Prahou a jejím blízkým okolím. Trasa dlouhá celkem 110 km zabrala čtyři hodiny cesty, stáli jsme v zácpě, poskakovali na semaforech, předjížděli nebo stoupali do prudkých kopců.

Přesto jsem se snažili vyvarovat prudkých rozjezdů a měli jsme vypnutou klimatizaci. Navíc jsme i střídavě zapínali mód rekuperace, který baterie lehce dobíjí při brzdění. Výsledkem bylo 82 kilometrů ujetých čistě na elektrickou energii, zbytek trasy pak už běžel benzinový motor. Kompletní trasu jsme ujeli s kombinovanou spotřebou 1,9 litru benzinu na 100 km.

Tento výsledek ukazuje, že Ampera umně kombinuje pozitivní vlastnosti elektromobilů (levný provoz na elektřinu) a běžných vozů (možnost dotankovat palivo). Poslouží tak dobře v městském provozu i na delších cestách.

Nevýhodou je však stále velmi vysoká cena. Ta bude bránit většímu rozšíření Ampery v českém provozu. Leda že by vláda zavedla finanční zvýhodnění pro hybridy a elektromobily, jak je v Evropě běžné.

AUTOR: Jan Markovič
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů