Pátek, 29. března 2024

Rusko chce zmapovat jaderný odpad v polárních mořích

Rusko chce zmapovat jaderný odpad v polárních mořích

Ruští experti chtějí podrobně zmapovat jaderné "pohřebiště" v polárních oblastech severně od Sibiře, kde jsou bez jakékoli kontroly uloženy stovky radioaktivních objektů ohrožujících životní prostředí. Výzkumu čtyř nejvíce postižených míst v Karském moři se podle zprávy agentury RIA Novosti ujalo ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Kolik nebezpečných objektů se na dně nachází, ruští odborníci nevědí.

"Každým rokem oblast zkoumáme, ale pořád nacházíme nové," řekl agentuře mluvčí ministerstva. Jen v podmořské proláklině u souostroví Novaja Zemlja jich bylo podle mluvčího nalezeno kolem 1200. Jde zejména o kontejnery a celé lodě naplněné jaderných odpadem, vysloužilé součásti atomových ledoborců, ale například i jadernou ponorku K-27, která tu byla "pohřbena" v roce 1982.

Souostroví Novaja Zemlja, jehož východní břehy Karské moře omývá, bylo od poloviny 50. let minulého století používáno jako sovětská jaderná střelnice. Podle dostupných údajů zde bylo provedeno bezmála 500 podzemních, podmořských i atmosférických testů atomové bomby. Velká část odpadů byla podle ruských expertů uložena právě pod mořem, hlavně v Stěpovově a Ambrosimovově zálivu a v průlivu Civolki.

Týmy ministerstva pro mimořádné situace chtějí celou oblast prozkoumat, jednotlivé objekty identifikovat a na ty nejnebezpečnější umístit měřiče radiace. Operace má začít ve druhé polovině září.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů