Pátek, 29. března 2024

Moderní technologie zkrátí sanaci po těžbě uranu o 70 let

Moderní technologie zkrátí sanaci po těžbě uranu o 70 let

Moderní technologie zkrátí sanaci území poškozeného chemickou těžbou uranu o 70 let. Oblast Stráže pod Ralskem na Českolipsku by tak měla být podle odhadů do roku 2037 vyčištěna. U příležitosti zahájení zkušebního provozu v nové neutralizační a dekontaminační stanici Státního podniku Diamo to dnes ČTK řekl ředitel odštěpného závodu Těžba a úprava uranu Tomáš Rychtařík. Nová stanice stála 1,37 miliardy korun a je poslední velkou investicí do sanačních technologií v této oblasti.

Ve Stráži pod Ralskem se uran těžil v letech 1967 až 1996. Chemickou těžbou bylo kontaminováno asi 369 milionů metrů krychlových podzemních vod na ploše 27 kilometrů čtverečních. Znečištění, které se velikostí rovná přehradě Slapy, přímo ohrožuje rozsáhlou zásobárnu pitných vod v severních i středních Čechách. Díky novým sanačním technologiím a intenzivnímu čerpání znečištěných vod z podzemí se ale znečištění dál nešíří. "Díky tomu, že víc roztoků čerpáme, než vtláčíme do podzemí, se centralizují a dál už se nerozpínají," vysvětlil Rychtařík. Přehled o kontaminaci dávají podle něj stovky kontrolních vrtů.

Likvidace následků těžby uranu v oblast Stráže byla zahájena v roce 1996, kdy byla uvedena do provozu stanice likvidace kyselých roztoků, díky níž se podařilo stabilizovat kontaminované zbytkové roztoky a zabránit jejich šíření. V roce 2003 byla opravena neutralizační a dekontaminační stanice NDS 6. V roce 2006 vláda vyčlenila 4,2 miliardy korun na výstavbu dalších nezbytných sanačních technologií. První byla v roce 2009 dokončena technologie zpracování matečných louhů, díky níž se podařilo zamezit zpětnému vtláčení roztoků, a poslední velkou stavbou je právě dokončená stanice NDS 10.

Navazuje na zpracování matečných louhů a je určena pro zpracování zbytkových technologických roztoků s obsahem rozpuštěných látek do 25 gramů na litr. "Máme z podzemí vyčištěno asi 350.000 tun kontaminantů, což představuje zhruba desetinu znečištění," upřesnil Rychtařík. Díky nové technologii se ale podle něj sanační práce výrazně zrychlí. Ročně by se nyní mělo likvidovat až 120.000 tun kontaminovaných kyselých roztoků. V roce 2037 by tak mělo být území vyčištěno, dalších pět let se pak budou likvidovat povrchové objekty a rekultivovat území. Celkové náklady na sanaci se odhadují na 40 miliard korun, bez moderních technologií by však byly podstatně dražší.

Sanace následků těžby bude pokračovat ještě desítky let a už se objevují snahy o její obnovení. S těžbou počítá i koncepce nové surovinové politiky, kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Návrh mimo jiné počítá i s využitím zásob hnědého uhlí za územně ekologickými limity nebo s otevíráním nových zlatých dolů. Lidé v Podještědí se bojí další devastace krajiny chemickou těžbou. "Česká republika musí zvažovat lokality všech důležitých nerostných surovin, uran mezi ně patří, to ano, ale po všech těch zkušenostech s devastací životního prostředí nepočítáme v energetické koncepci s chemickou těžbou," ujišťoval dnes ministr průmyslu Martin Kuba (ODS).

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů