Pátek, 19. dubna 2024

Zateplení fasády jako funkční metoda

Zateplení fasády jako funkční metoda

Ať už se provádí rekonstrukce nebo nová výstavba, dobře izolovaná venkovní fasáda dokáže vytvořit zdravé klima v místnosti a uspořit náklady při spotřebě energie. Výhodou je, že jde o snadné řešení pomocí tepelně izolačního systému.

"U samostatně stojících rodinných domů z poválečného období do počátku 80. let minulého století mohou při komplexním zateplení úspory činit dokonce až 80 %. Lidé nejčastěji zateplují pěnovým polystyrenem, kterého se v minulém roce spotřebovalo na 62 tisíc tun. Přesto v Česku stále zůstává přes 200 milionů m2 obvodových stěn nezateplených. Přitom kvalitní zateplení napomáhá chránit nejen životní prostředí, ale i lidské zdraví. Tepelné izolace budov mají vliv zejména na snížení respiračních onemocnění až o padesát procent," uvádí fakta Sdružení EPS ČR.

Při zateplování fasády je vždy potřebné zajistit rovný, suchý a nosný podklad. Pokud se izolují starší venkovní prostory, doporučuje se před aplikací starou omítku zdrsnit. Novostavby většinou umožňují provést izolace bez větších příprav.

Dalším krokem je umístění soklových profilů v závislosti na tloušťce izolačních desek. Následuje namíchání lepidla a jeho nanesení po obvodu izolačních desek a do několika bodů uprostřed ve chvíli, kdy je lepicí stěrka (směs hotové malty a vody) umíchána do homogenní hmoty bez hrudek. Po nanesení lepicí stěrky se postupuje u všech desek stejným způsobem. Začne se u libovolného rohu domu a nasadí první deska do soklové lišty. Větší pozornost si zaslouží oblasti oken a dveří, kde je nutné se vyvarovat vytvoření spár. Následuje aplikace další vrstvy lepicí stěrky, vtlačení armovací tkaniny a síťoviny, utěsnění okenních parapetů a spojů desek. Poté se provede vyplnění případných spár montážní pěnou. Na závěr omítneme fasádu různými druhy omítky a natřeme plochy barvou.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů