Úterý, 23. dubna 2024

Na svém srpnovém jednání posuzovali členové Řídicího výboru největší počet projektů v celé historii OPŽP

Na svém srpnovém jednání posuzovali členové Řídicího výboru největší počet projektů v celé historii OPŽP

Členové Řídicího výboru Operačního programu Životní prostředí posuzovali na svém pětadvacátém zasedání dne 29. srpna rekordní počet předložených projektů z celkem 13 výzev. Řídicí výbor navrhl podpořit 1846 projektů, jejichž celkové náklady dosahují více než 39 miliard korun.

Evropská unie, státní rozpočet a Státní fond životního prostředí ČR mají tyto projekty podpořit částkou vyšší než 17 miliard korun. Dalších 280 projektů s celkovými náklady téměř 5 miliard korun je navrženo k zařazení do tzv. zásobníku projektů.

Novinkou v OPŽP bylo schvalování podpory v oblasti pořízení kropících a samosběrných vozů, kterou umožnil letos dojednaný souhlas ze strany Evropské komise.

Na tomto jednání se také posuzovaly projekty pro zlepšení kvality ovzduší a snižování emisí, zlepšení vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní, zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňovaní starých ekologických zátěží, zlepšení stavu přírody a krajiny a udržitelné využívání zdrojů energie.

Velký prostor se věnoval Moravskoslezskému kraji, kde pro snížení znečištění životního prostředí jsou připraveny více než tři desítky projektů. Evropské peníze zde pokryjí 90 procent nákladů na investice do ekologizace provozů. Nyní je seznam navržených projektů předložen ministrovi životního prostředí Tomáši Chalupovi ke konečnému schválení.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů