Pátek, 29. března 2024

Jiřičky i vlaštovky se již připravují k odletu do Afriky

Jiřičky i vlaštovky se již připravují k odletu do Afriky

Léto pozvolna přechází v podzim a na drátech se již houfují desítky a někde i stovky jiřiček a vlaštovek. Je polovina září a to je doba jejich odletu do tropické Afriky.

Většina vlaštovek a jiřiček odlétá v první polovině září, někdy se zdrží až do začátku října. To záleží na počasí a také na tom, kdy jejich hnízda opustí poslední mláďata. V těchto dnech některé páry ještě intenzivně dokrmují své mladé z posledního hnízdění. Video několika set jiřiček, které se shromažďují ke společnému odletu, můžete vidět na videokanále Moravského ornitologického spolku.

jiřičkyVlaštovky i jiřičky hnízdí dvakrát až třikrát ročně a jeden pár vyvede 7 až 10 mláďat za rok. Hnízda vlaštovek jsou miskovitého tvaru a umístěna převážně v budovách, ve stájích, v průjezdech a pod mosty. Jiřičky mají hnízda uzavřená, pouze s malým vletovým otvorem a staví si je na obvodových pláštích budov, nad okny a pod římsy.

Někteří lidé vlaštovkám a jiřičkám brání v hnízdění na domech, ale naštěstí jsou i lidé, kteří je vítají, mají je rádi a těší se z jejich přítomnosti. Vždy trochu toho nepořádku co pod hnízdy zůstane, rádi uklidí, protože vědí, že zahnízdění vlaštovek je známkou štěstí a zdravého životního prostředí. Mnohdy stačí kousek pod hnízdo umístit starou krabici nebo desku, která zachytí nečistoty z hnízda a po odletu ptáků se vyhodí.

Vlaštovky ani jiřičky to nemají v životě lehké, když opustí hnízdo, musí zesílit a nabrat dostatečné tukové zásoby na velmi dlouhou cestu přes Středozemní moře a Saharu do střední a jižní Afriky. V tropické Africe přezimují a koncem dubna se zase vrátí k nám. Ne však všechny přežijí nástrahy dlouhé cesty, ornitologové odhadují, že se jich vrátí asi jen třetina. Je tedy opravdu velkým štěstím, když se objeví původní pár nebo jeho mláďata na jaře u svého hnízda. Lidé, kteří je zapuzují nebo jim dokonce ničí hnízda, by si měli uvědomit, že tito drobní ptáci uletěli tisíce kilometrů a chtějí se podělit o své štěstí i s nimi.

Článek najdete také ZDE.

Jiří Šafránek
13. 9. 2012

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů