Pátek, 29. března 2024

Plochy zamořené bolševníkem v Plzeňském kraji se zvětšují

Plochy zamořené bolševníkem v Plzeňském kraji se zvětšují

Počty lokalit i plochy zasažené bolševníkem velkolepým v Plzeňském kraji se za 20 let zvětšily o desítky procent, hlavně na Tachovsku. Až třímetrová rostlina, nebezpečná zejména alergikům, se vyskytuje převážně na neobdělávaných plochách, tedy na ladech, trvalých travních porostech a hodně podél potoků, řekla ČTK botanička Lenka Pivoňková z krajského odboru životního prostředí. Plzeňský kraj, který je po Karlovarském druhým nejvíce postižený regionem, nemá přesně vyčíslené plochy ani škody, které rostlina působí.

Do regionu se dostává z Karlovarska, které podle plzeňského radního pro životní prostředí Petra Smutného (ČSSD) zahajuje velkou likvidaci rostliny za desítky milionů korun. Plzeňský kraj zatím zažil jen několik lokálních zásahů na Tachovsku a jižním Plzeňsku. Dotace poskytuje Agentura ochrany přírody a krajiny, fond životního prostředí i EU. "Musí jít o koncepční projekt, který postihne například celé povodí, kde je třeba se dohodnout s mnoha vlastníky. Nemá cenu část území řešit a zbytek vynechat," řekl šéf ochrany přírody Jan Kroupar. Obce se invazivní rostlinu snaží likvidovat průběžně, často ale roste na soukromých pozemcích.

Bolševník roste hlavně na místech vlhčích a bohatších na živiny. Louky se pravidelně sekají, takže tam rostlina nevykvete a neplodí. Stejně tak na pastvinách, kde je krávy a ovce žerou.

"Boj je náročný s velmi obtížně určitelným výsledkem. Pomáhá jen důslednost a dlouhodobost. Jediný stoprocentně účinným zákrokem je podrýt rostlinu 15 centimetrů pod kořenem. Semena vydrží v zemi až 15 let," řekla Pivoňková. Podle ní by ji lidé neměli záměrně šířit. Škůdci bolševníků zatím nebyli v ČR objeveni. Pokud by se dovezli z jiných zemí světa, hrozilo by dle botaniků napadení dalších rostlin.

Karlovarský kraj vydá do čtyř let na plošnou likvidaci bolševníku, křídlatky a netýkavky asi 170 milionů korun, většinou z Evropského fondu pro regionální rozvoj a SFŽP. V ČR jde rozsahem o ojedinělý zásah, řekl krajský radní Jaroslav Bradáč (zemanovci). V první fázi vypracuje mapy výskytu na ploše 2800 km2, kde je 10.000 vlastníků. Chemická a mechanická likvidace začne příští rok. Ničení postřiky je účinnější, ale výrazně omezené kvůli ochraně přírody. Zákroky podél toků, které tečou k nám, pomohou i Plzeňskému kraji, řekla Pivoňková.

"Bolševník, křídlatka a netýkavka jsou jasným signálem špatného hospodaření v krajině," řekl starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek. Podle něj už se kritérium rozumné péče o půdu odráží i v dotacích. Upozorňují nás na naše chyby, například přehnojené plochy s velkým množstvím živin, včas nezalesněné paseky a podobně, dodal.

Nepůvodní rostlina se dostala z Kavkazu v polovině 18. století do oblasti zámku Kynžvart na Chebsku. Odtud se začala šířit do vnitrozemí a jako okrasnou si ji lidé vysázeli na zahrady.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů