Pátek, 19. dubna 2024

Magmatický krb pod řeckým ostrovem Santorini ožívá

Magmatický krb pod řeckým ostrovem Santorini ožívá

Sopečný kotel pod řeckým vulkanickým ostrovem Santorini ožívá, hromadí se v něm žhavá láva

Před více než 3000 lety erupce v oblasti egejského souostroví Santorini (Théra) pravděpodobně smetla se silou 160 000 hirošimských bomb vyspělou mínojskou civilizaci na Krétě. Tým z Oxfordské univerzity zveřejnil zprávu o obnovené aktivitě v sopečném kotli, kde se jen mezi lednem loňského roku a letošním dubnem nahromadilo cca 20 miliónů krychlových metrů rozžhaveného magmatu.

Hromadění taveniny a geologické změny mohou být předzvěstí nějaké budoucí erupce. Magma zvedlo povrch během sledovaného období o osm až čtrnáct cm. Dle právy zveřejněné na univerzitním webu získali vědci nové informace o sopečné činnosti, avšak předpovědět, kdy se vulkán probudí, neumějí.

Obnovení sopečné aktivity doprovázela série drobných otřesů, jež oblast postihla začátkem roku 2011. Otřesy nebyly silné, ale byl to první signál po 25 letech.

Oxfordská studentka M. Parksová si po zemětřesení povšimla náznaků zvedání povrchu, což následně potvrdila měření. Pozorování a měření pak doplňovaly i zprávy od turistických průvodců, kteří si všímali úniků plynů nebo proměny barev moře v některých zálivech na pobřeží jednotlivých vulkanických ostrůvků.

Santorini je součástí řeckého vulkanického ostrovńího oblouku jež začíná v obalsti Méthana na v. Peloponésu a pokračuje přes ostrov Mílos, Santorini s vulkány Palea a Nea Kameni na ostrov Níssyros, Astypalaia a dále k pobřeží Turecka.

ZDROJ:Novinky.cz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů