Sobota, 20. dubna 2024

Rolavská vrchoviště v Krušných horách jsou národní rezervací

Rolavská vrchoviště v Krušných horách jsou národní rezervací

Lokalita nazvaná Rolavská vrchoviště, která leží u severní hranice Karlovarského kraje se Saskem, byla vyhlášena za novou národní přírodní rezervaci. Oblast má rozlohu kolem 752 hektarů a je ohraničena lokalitami Přebuz, Rolava a Chaloupky. Rolavská vrchoviště se stala pátou národní přírodní rezervaci v Karlovarském kraji. ČTK to dnes oznámila mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Rolavská vrchoviště získala mimořádnou ochranu hlavně díky velmi zachovalému komplexu horských rašelinišť a podmáčených smrčin s jejich typickou flórou a faunou. V oblasti jsou horská vrchoviště s řadou jezírek a charakteristickou krajinou a s porosty borovice bažinné nebo podmáčenými a rašelinnými horskými smrčinami.

"Zvláštností území jsou zbytky bývalé továrny na zpracování cínové rudy, na něž jsou vázána společenstva s unikátním výskytem hmyzu," poznamenal krajský radní Jaroslav Bradáč (SPOZ).

Jedinečnou flóru v této oblasti Krušných hor zastupuje například bohatá populace rosnatky anglické, kyhanky sivolisté, ostřice mokřadní a šichy černé. Východní část území hostí jedinou plodnou populaci blatnice bahenní v Krušných horách. "Z případě fauny je významný zbytkový výskyt tetřeva hlušce, relativně početný tady je tetřívek obecný a žije zde i bekasina otavní. Důležitá je i přítomnost netopýra velkého a střevlíka Ménétriesova, což jsou evropsky významné druhy," konstatoval Bradáč.

Národními přírodními rezervacemi jsou v Karlovarském kraji ještě lokalita Božídarská rašeliniště, rezervace SOOS u Františkových Lázní, Pluhův bor a Kladské rašeliny. Kromě toho jsou zde národní přírodní památky Křížky ve Slavkovském lese, Lužní potok na Ašsku, Svatošské skály u Karlových Varů a bývalý vulkán Železná hůrka v Českém lese. V regionu je rovněž 40 přírodních rezervací a památek. Krušnohorská rašeliniště a mokřady ve Slavkovském les chrání i takzvaná Ramsarská úmluva.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů