Sobota, 20. dubna 2024

Nová turistická mapa na Mapy.cz

Češi jsou národem turistů a výletníků. Běžná, nespecializovaná mapa však pro jejich účely neskýtá ty správné informace.

Nová turistická mapa na Mapy.cz

Letos se proto Mapy.cz zaměřily na turistickou mapu a nabídly ji uživatelům ve zcela nové, podrobné a aktuální verzi.

Základním kamenem pro novou mapu se stala data firmy Mapy.cz s.r.o., která je i autorem běžné "obecné" mapy na www.mapy.cz. Oproti předchozí turistické mapě ale zdrojová data zpracováváme a mapu vykreslujeme přímo v Seznam.cz. To nám umožňuje mapu častěji aktualizovat, a rychleji tak reagovat na změny a připomínky uživatelů. Zdrojová data kartografická redakce dlouho doplňovala, aby splňovala naše náročné požadavky na podrobnost a přesnost. Ale výsledek stojí za to. Na Mapy.cz tak nyní uvidíte např. 40 tisíc křížků, 48 tisíc vrcholů, 5 200 bunkrů a 64 tisíc kilometrů elektrického vedení.

Na mapě ovšem není důležitý jen obsah, ale také forma. Styl zobrazení mapy, tzv. značkový klíč, jsme dlouho ladili, aby byl přehledný, skýtal co nejvíce turisticky důležitých informací, ale zároveň aby nebyl přehlcen informacemi a na pohled ladil oku. Výsledkem je unikátní a specifická mapa, ve které se snadno orientuje a přitom je bohatá na obsah. V menším měřítku mapy jsme přidali přesný terénní profil, takže si uživatelé mohou snadno prohlédnout strukturu pohoří, kopců a údolí. Ve větších měřítcích jsme naopak přidali řadu informací, aby i vytištěná mapa měla svou informační hodnotu, a bylo v ní tak možné snadno nalézt každý hrad, vrchol i jeskyni.

Úplnou novinkou je plánovač pěších a turistických tras, který Mapy.cz nabízí. Díky němu lze nyní velmi snadno naklikat svůj výlet a hned se dozvědět počet kilometrů a čas trasy. Plánovat trasu mohou uživatelé po 39 tisících kilometrech turistických tras a 37 tisících kilometrech značených cyklotras. Třešničkou na dortu je zobrazení výškového profilu celé trasy, aby bylo dopředu jasné, jestli je to "pořád do kopce". Pěší plánovač slavil po svém spuštění velký úspěch a během prvních dvou měsíců od spuštění na něm bylo naplánováno přes 9 milionů tras!

Turisté během léta nejen plánovali, ale také vyhledávali turistické cíle a zajímavosti. Mezi nejhledanější patří např. zámek Červená Lhota (817 hledání), hrad Kost (544), Konopiště (482) či Karlštejn (361). Zchlazení hledali uživatelé Mapy.cz zejména v aquaparku v Čestlicích nebo na pražské Hostivařské přehradě.

V Seznam.cz si vážíme našich uživatelů a po spuštění nové turistické mapy jsme s nimi živě diskutovali na sociálních sítích a dalších kanálech. Přestože byly reakce v drtivé většině pozitivní a nadšené, řešili jsme s uživateli například otázku vypínání a zapínání turistických tras v mapě. Následně jsme tuto funkci do map vrátili a jsme rádi, že jsme mohli vyjít naším fanouškům vstříc. Stejně tak jsme rádi, když nám uživatelé dají vědět, pokud v mapě něco nesedí, a budou se tak s námi podílet na aktuálnosti mapy.

Práce na turistické mapě nyní ale zdaleka nekončí. Kartografická redakce neustále doplňuje a zpřesňuje naši databázi. Budeme pracovat zejména na doplnění mapy v turisticky atraktivních příhraničních oblastech, zpřesňování dat pro pěší plánování trasy a doplňování turistického obsahu. Věříme, že nejen proto jsou a budou Mapy.cz v oblasti map na českém internetu jasná jednička.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů