Středa, 24. dubna 2024

Polohou úložiště jaderného odpadu se začne zabývat vědecký tým

Polohou úložiště jaderného odpadu se začne zabývat vědecký tým

Nevyřešená otázka polohy trvalého úložiště jaderného odpadu přiměla vědce z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně k sestavení expertního týmu. Jeho výsledky napomohou při hledání vhodné polohy úložiště i při volbě optimálního zabezpečení vyhořelého paliva. Na činnost týmu získala univerzita grant 30 milionů korun, informovala dnes ČTK mluvčí školy Tereza Fojtová.

Expertní tým vznikl v reakci na současnou situaci v Česku. Řada zahraničních pracovišť je s bádáním dál, připouštějí češti vědci. Proto chtějí zkušenosti přebírat pomocí výjezdů do ciziny, stáží a díky hostování zahraničních expertů. Tým se ale věnuje i vlastnímu laboratornímu a terénnímu výzkumu.

Vědecký tým tvoří dvě skupiny, každá má vlastní oblast bádání. "V jedné se zabýváme výzkumem horninového prostředí pro podzemní ukládání látek a odpadů a ve druhé dlouhodobou seizmickou stabilitou vybraných lokalit České republiky," uvedl profesor ústavu geologických věd Milan Novák, jenž má projekt na starost.

První skupina zkoumá, jakými látkami by se palivo v úložišti mohlo obklopit, aby neunikala radioaktivita. Existují totiž látky, například takzvané bentonity, které umí radioaktivitu pohlcovat.

Druhá skupina se zaměřuje na hodnocení vybraných lokalit z hlediska jejich odolnosti vůči otřesům. "V jaderném palivu probíhají procesy, které mají ještě za 100.000 let takovou intenzitu, že je potřeba izolovat palivo od biosféry. A protože se k tomu přistupuje velmi opatrně, pracuje se s předpokladem, že úložiště musí vydržet milion let," sdělil vedoucí ústavu fyziky Země Jan Švancara.

Správa úložišť jaderného odpadu (SÚRAO) hledá už řadu let vhodnou polohu pro vybudování hlubinných úložišť asi 500 metrů pod povrchem. Vytipovala několik lokalit, žádné rozhodnutí ale dosud nepadlo. Obě české jaderné elektrárny, Dukovany a Temelín, vyprodukují během své 40leté projektované životnosti dohromady asi 4000 tun vyhořelého paliva, uvádí SÚRAO na svém webu. V případě výstavby plánovaných nových elektrárenských bloků se množství odpadů k uložení ještě zvýší.

Jan Tomandl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů