Čtvrtek, 28. března 2024

Dražba mobilní pasivní buňky je u konce. Domek pocestuje k novému majiteli.

Dražba mobilní pasivní buňky je u konce. Domek pocestuje k novému majiteli.

Příběh mobilní pasivní buňky, který jste s námi mohli sledovat již od jeho stavby v dubnu tohoto roku, se pomalu blíží ke šťastnému konci. Nový majitel jej v sobotu vydražil na Aukro.cz a vy jste mohli být u toho.

V sobotu přesně v 11,30 byla uzavřena aukce s názvem "mobilní pasivní dům", která na Aukro.cz probíhala již od 12. září a začínala na 1 Kč. Již během prvního dvou hodin pod spuštění dražby se cena dostala na 300 tisíc korun a ještě tentýž den večer stál domek již půl milionu. V následujících dnech cena postupně rostla a posledním platným příhozem se cena tohoto moderního, funkčně zařízeného a plně vybaveného mobilního domu vyšplhala k 600 000 Kč.

Nyní domek poputuje k novému majiteli. Začněme však pěkně od začátku: Jak to všechno začalo?

S myšlenkou postavit mobilní domek přímo před očima návštěvníků veletrhu se Centrum pasivního domu obrátilo na své členy, slovo dalo slovo a 23. dubna 2012 bylo vše připraveno. Stavba mobilního pasivního domu za čtyři dny přímo před očima návštěvníků mezinárodního stavebního veletrhu IBF mohla začít.

"Stavba buňky byla motivována snahou ukázat lidem, že koncept pasivního domu je jednoduchý, že pasivní domy nejsou žádná velká věda a složité technologie, že se dají postavit z běžných materiálů a že je pouze potřeba dodržovat určité principy a postupy. Z tohoto důvodu je každá stěny buňky zateplena jiným systémem s využitím jiného druhu materiálu. A ze stejného důvodu zároveň se stavbou buňky probíhala i výstavba osmi dalších vzorových stěn, kde se předváděly postupy výstavby dalších druhů lehkých i masivních konstrukcí vhodných pro pasivní domy, způsoby zajištění jejich vzduchotěsnosti, osazování oken, povrchových úprav," říká Jan Bárta, ředitel sdružení Centrum pasivního domu.

Naživo i v přímém přenosu na internetu jste mohli sledovat stavbu domku, který reprezentuje technologie běžně používané v pasivních domech. Přímo před očima 60 000 návštěvníků veletrhu se skládaly masivní dřevěné panely Novatop, osazovala okna od SLAVONY s.r.o. a pod ruce mohli koukat montážníkům z H.L.C. s.r.o. Každý z partnerů stavby přispěl svou ingrediencí do kuchyně našeho pasivního domku, který za čtyři dny opravdu stál hotový v plné své kráse.

- Recept jak postavit správný pasivní dům najdete krok po kroku v novém filmu z dílny Centra pasivního domu "Vaříme pasivní dům". Film natočený při stavbě tohoto mobilního domku byl premiérově uveden na veletrhu FOR ARCH 2012 a v nejbližších měsících se objeví i na internetu. Sledujte www.pasivnidomy.cz

Poté, co se zavřely brány brněnského výstaviště, byl mobilní domek převezen do Národního stavebního centra. Zde jej mohli zájemci po celé léto navštívit a přitom se poradců Centra pasivního domu poptat na vše, co je o mobilním domku či pasivním bydlení zajímalo.

Nového majitele pro mobilní domek jsme začali hledat v září. V polovině měsíce byla spuštěna desetidenní online dražba na Aukro.cz a domek byl přesunut do Prahy, kde jej čekalo poslední veřejné vystoupení na veletrhu FOR ARCH 2012.

Od úterý 18. do soboty 22. září jste si mohli naposledy prohlédnout mobilní pasivní domek z dílny Centra pasivního domu a jeho partnerů a přímo v sobotu se přijít podívat, jak to všechno nakonec dopadlo. Přímo na veletrhu jsme totiž společně s moderátorkou Evou Decastelo a zástupci firem, které se na stavbě firmy podíleli, sledovali závěrečnou půlhodinu dražby. Z vyvolávací jedné koruny se cena dostala až k 600 tisícům korun.

A co bude s domkem nyní? V nejbližších dnech ho čeká poslední cesta, a to k novému majiteli. Konstrukce domku umožňuje jej jeřábem naložit na nákladní auto a transportovat až tam, kde jej bude nový majitel chtít mít.

Mobilnímu pasivnímu domku přejeme šťastnou cestu a jeho obyvatelům mnoho příjemných chvil v něm strávených.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů