Pátek, 29. března 2024

Rakouské ledovce se opět prudce ztenčily

Rakouské ledovce se opět prudce ztenčily

Rakouské ledovce se během posledního roku opět prudce ztenčily. Tály hlavně kvůli nadprůměrně vysokým teplotám letos na jaře a v létě. Poslední rok byl pro ledovce téměř stejně zkázonosný jako rekordní roky 2003 a 2011, informovala o měřeních rakouského meteorologického institutu (ZAMG) agentura APA. Ledovec Pasterze na nejvyšší rakouské hoře Grossglockner se ztenčil o devět metrů.

ZAMG měřil především ledovce v alpském hřebeni Vysoké Taury, kde se nachází i největší rakouský ledovec Pasterze. Dále tam experti zkoumali ledovce Goldbergkees a Kleinfleisskees v oblasti Sonnblick.

"I letos ledovce ztratily nadprůměrně mnoho ledové masy. Bylo to téměř tolik, jako v dosavadních rekordních letech 2003 a 2011," konstatoval odborník ZAMG na ledovce Bernhard Hynek. Nejmohutnější alpské ledovce přitom dosahují tloušťky v řádu několika stovek metrů a délky několika kilometrů.

Poslední zima přitom dávala důvod k optimismu, protože přinesla především na severní straně Alp dostatek sněhu. "Mnoho ledovců vyšlo ze zimy posíleno o tři až čtyři metry silnou vrstvu sněhu. Pak ale následovaly velmi teplé a slunné jarní a letní měsíce a ledovce silně tály," vysvětlil expert.

Například ledovec Pasterze během posledních 12 měsíců na své dolní části, v oblasti ledovcového jazyka, ztratil devět metrů tloušťky. Ale i výš, nad takzvaným Podkovovým lomem v nadmořské výšce přesahující 3000 metrů, ztratil Pasterze až dva metry.

Téměř dvoumetrový úbytek byl zaznamenán také na ledovci Goldbergkees a o 1,5 metru tenčí je ledovec Kleinfleisskees. V předchozích letech tyto ledovce během teplých měsíců ztrácely v průměru 70 centimetrů tloušťky.

Na obou menších ledovcích během léta roztál veškerý zimní sníh, který ledovce chrání před slunečním zářením. Aby si ledovec dlouhodobě alespoň udržel svou masu, měl by se alespoň na 60 procentech jeho povrchu udržet přes léto zimní sníh.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů