Čtvrtek, 18. dubna 2024

Bolševník je v Karlovarském kraji na 50 čtverečních kilometrech

Bolševník je v Karlovarském kraji na 50 čtverečních kilometrech

Bolševník velkolepý roste v Karlovarském kraji na ploše 50 čtverečních kilometrů. Ukázalo to mapování výskytu invazních rostlin v Karlovarském kraji. Netýkavka a křídlatka se v kraji rozšířily zhruba stejně, na zhruba 40 čtverečních kilometrech, řekla dnes ČTK manažerka projektu plošné likvidace invazních rostlin v kraji Lenka Pocová.

Mapování výskytu skončilo v srpnu. Nyní kraj vyhodnocuje nashromážděná data. Je zjevné, že se invazní rostliny rozšiřují hlavně podél toku potoků a podél silnic. "Bolševník je více v jižní části kraje a křídlatka a netýkavka jsou více na Karlovarsku a Nejdecku. Ale bolševník vede na celém území kraje," uvedla Pocová.

Zmapováno bylo celkem 41.000 parcel. Obecně se potvrdilo, že invazní rostliny se hůř šíří tam, kde se půda zemědělsky využívá, a to i ekologickým zemědělství, které nepoužívá chemické přípravky na jejich likvidaci.

Kraj nyní oslovil 4815 vlastníků pozemků, od kterých je potřeba získat souhlas s tím, aby kraj na své náklady zlikvidoval invazní rostliny na jejich pozemcích odbornou firmou. Sehnat souhlas všech vlastníků bude nutné pro získání dotace z Operačního programu Životní prostředí. U majitelů, kteří nejsou k nalezení nebo kde jsou pozemky například součástí neuzavřeného dědického řízení, je možné nahradit souhlas vydáním veřejné vyhlášky.

Podle Pocové je nejoptimističtější odhad zahájení likvidace červenec 2013. Prostředky z dotace jde čerpat do roku 2015, tedy necelé tři vegetační období. Za tu dobu si projekt klade za cíl snížit výskyt invazních rostlin na minimum. Náklady by mohly dosáhnout 140 milionů korun. Jejich úplné vymícení je prakticky nemožné. Po skončení likvidace ze strany kraje budou muset o své pozemky pečovat dál jejich vlastníci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů