Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lidé mohou hlasovat pro nejkrásnější Alej roku 2012

Lidé mohou hlasovat pro nejkrásnější Alej roku 2012

Od 10. října mohou lidé vybírat a hlasovat pro nejzajímavější z 69 stromořadí, které se ucházejí o titul Alej toku 2012.Letos čeští výletníci do ankety nominovali o 14 alejí více než v loňském roce a své želízko v ohni má každý z českých i moravských krajů. Hlasování probíhá na webové stránce www.alejroku.cz, kde jsou také popisy, fotografie a mapa přihlášených stromořadí, a končí 30. listopadu.
"Titul by měla získat alej, která je podle hlasujících nejen nejkrásnější, ale má i nejsilnější příběh doplněný o nejhezčí fotky.Do ankety lidé přihlásili velmi rozmanitéaleje. Mezi nominovanými najdeme alej mezinárodní, která spojuje Česko s Německem, alej u nejvýše položené železnice u nás, aleje staleté i čerstvě vysázené. Děkujeme lidem, že si stromořadí všímají, chrání je a dokonce vysazují nová. Jsou totiž důležitá jak pro člověka, tak pro přírodu samotnou," přibližuje letošní ročník vedoucí kampaně Zachraňme stromy! Sdružení Arnika, jejíž je anketa součástí, Martin Skalský z Arniky.
"Aleje jsou úchvatným fenoménem naší krajiny a musíme si je chránit. V létě chrání cestovatele před slunečním žárem, v zimě omezují tvorbu sněhových jazyků na silnicích. Poskytují útočiště řadě druhů živočichů. Stromořadí mají svůj půvab v každé roční době, jak je ostatně vidět na fotografiích z přihlášených do ankety.Stromy okolo silnic ale i drobných cestiček do naší krajiny rozhodně patří a proto dlouhodobě pracujeme na jejich ochraně. Tomu má pomoci i anketa Alej roku,"vysvětlujevýznam alejí i ankety mluvčí Arniky Vratislav Vozník.
Hlasování prozatím běželo v pilotní fázi, dosud odevzdané hlasy jsou samozřejmě platné.
Do letošního ročníku připravila Arnika novinku. Vyhlašovat se budou vítězná stromořadí také v jednotlivých krajích. Na autory oceněných fotografií čekají hodnotné ceny, například dárkové poukazy od Centra FotoŠkoda, nová kniha o českých a moravských alejích od spisovatelky Marie Hruškové, jejíž vydání připravuje nakladatelství Mladá fronta na podzim, drobné dárky od společnosti Dřevotvar nebo publikace Arniky o stromech. Aktuální informace o anketě budou po celou dobu v jednotlivých regionech přinášet Deníky z vydavatelství Vltava-Labe-Press. Slavnostní vyhlášení vítězné aleje a výherců atraktivních cen proběhne začátkem prosince 2012.
Arnika sleduje ohrožení alejí již několik let. Iniciovala vznik petice "Zachraňme stromy",která požaduje lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 30 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala správcům cest kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let u silnic v České republice zmizelo více než 100 tisíc stromů. Ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci vytvořilo ekologické sdružení první krajskou databázi alejí, která má i podobu turistické mapy. Díky desítkám dobrovolníků také opatřila reflexními pruhy stovky stromů v několika alejích pro zvýšení bezpečnosti řidičů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů