Čtvrtek, 28. března 2024

Raději lípy, javory, slivoně nebo jabloně namísto papírových letáků

Raději lípy, javory, slivoně nebo jabloně namísto papírových letáků

Nadace Partnerství podpořila 5 podzimních výsadeb stromů díky iniciativě Stromy místo letáků, která je výsledkem spolupráce se společností MAKRO Cash & Carry. Za každého zákazníka, odebírajícího elektronický leták namísto papírového, věnovala společnost MAKRO Nadaci Partnerství 20 korun. Od 22. září do 9. října mohla veřejnost hlasováním na internetu ovlivnit, které projekty nashromážděné peníze na výsadbu stromů obdrží. Hlasování rozhodlo, že stromy a keře nakonec přibydou v kraji Jihočeském (2 výsadby), Jihomoravském, Moravskoslezském a Plzeňském. 5 výsadeb stromů se prostřednictvím iniciativy Stromy místo letáků podařilo uskutečnit již na jaře.
Deset projektů v rámci iniciativy Stromy místo letáků až do 9. října soutěžilo o finanční prostředky na výsadbu stromů. Získat je podle pravidel soutěže mohlo pouze 5 výsadeb s největším počtem hlasů. Zákazníci prostřednictvím hlasování na internetových stránkách společnosti MAKRO Cash & Carry rozhodli, že se budou stromy na podzim sázet ve Všemyslicích (okres České Budějovice), Dačicích (Jindřichův Hradec), Mikulovicích (Znojmo), Oldřišově (Opava) a Břasech (Rokycany).
Iniciativa Stromy místo letáků v následujících týdnech umožní vysadit stromy do aleje ke kostelu nebo k domu s pečovatelskou službou, na místě bývalé skládky odpadu, do školního sadu starých ovocných odrůd i kolem polní cesty využívané k procházkám. "Sázení se zúčastní místní nadšenci, které společná práce stmelí a kteří se zároveň postarají o další budoucnost stromů. Pomáhat budou také žáci a děti, a tak se dozví více o stromech, jejich růstu i důležitosti," říká Ivana Adámková z Nadace Partnerství. Sázet se budou původní druhy dřevin, jimž vyhovují podmínky české krajiny, a proto jsou odolnější vůči povětrnostním vlivům, chorobám a škůdcům. (Pozn. Podrobné informace o jednotlivých výsadbách ve Vašem regionu jsou v přiložené excellové tabulce).
"Děkujeme 12 a půl tisícům zákazníků, kteří nám svým přihlášením k odběru elektronických letáků namísto papírových pomohli v naší snaze chránit životní prostředí. Svým jednáním šetří nejen papír nutný k vytištění letáků, ale také tímto krokem podpořili návrat stromů do krajiny i obcí," uvádí Kateřina Pištorová ze společnosti MAKRO.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů