Pátek, 19. dubna 2024

Ve Vyškově se příští rok začne stavět bioplynová stanice

Ve Vyškově se příští rok začne stavět bioplynová stanice

Ve Vyškově má začít od ledna 2015 fungovat ve zkušebním provozu nová bioplynová stanice. Nechá ji postavit společnost Rebios, dceřiná společnost firmy Respono. Ta zajišťuje svoz a likvidaci odpadů na Vyškovsku a okolí. Stanice za 125 milionů korun bude zpracovávat ročně 9000 tun biologického odpadu různého původu, řekl ČTK ředitel společnosti Respono Pavel Horáček.

Stavět se začne příští rok v červenci, 50 miliony korun stanici podpoří dotace ze Státního fondu životního prostředí. Elektrický výkon stanice bude 330 kilowattů (kW) a tepelný 400 kW, energie půjde do distribuční sítě E.ON. "V říjnu 2010 jsme získali dotaci na logistiku a svoz biologického odpadu 12,3 milionu korun. Za to jsme již nakoupili 5370 nádob a kontejnerů a dvě svozová vozidla," uvedl Horáček.

Firma sváží odpad ze 62 obcí od 74.000 obyvatel nejen z Vyškovska, ale i části Prostějovska, což jsou tři čtvrtiny její působnosti. "Než postavíme stanici, separujeme prozatím odpad na kompostárnách," dodal Horáček. Stanice bude využívat odpady organického původu z potravinářských provozů a komunální odpad organického původu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů