Pátek, 19. dubna 2024

LIDÉ V ČESKU OBJEVILI VŠECHNY ČERVENÉ KONTEJNERY

LIDÉ V ČESKU OBJEVILI VŠECHNY ČERVENÉ KONTEJNERY

V říjnu se uzavřela druhá část putovní osvětové akce Najdi si svůj červený kontejner, jejímž cílem bylo zábavnou formou informovat o červených kontejnerech na drobný elektroodpad. Návštěvníci akce se dozvěděli, kde jsou v jejich městě kontejnery umístěny, co do nich mohou vyhodit, a co naopak ne. Mohli také přímo na místo přinášet své vysloužilé elektro, celkem se takto nashromáždilo více než 40 tisíc kusů zbytečných spotřebičů z různých půd, dílen, šuplíků domácností.

Akci Najdi si svůj červený kontejner uspořádala nezisková organizace ASEKOL, která se zabývá zpětným odběrem elektroodpadu a je také provozovatelem červených kontejnerů. "Podzimní pokračování akce překonalo naše očekávání, byl o ni ze strany veřejnosti snad ještě větší zájem, než na jaře," říká Jitka Šimková, manažerka projektu. "Chtěli jsme akcí rozšířit povědomí o možnostech a nutnosti třídění elektra, hlavně drobného. Teď není pochyb o tom, že Češi budou lámat rekordy v jeho sběru," dodává Šimková.

V podzimní části akce navštívila 22 měst, společně s jarním turné pak dohromady neuvěřitelných 56 měst po celé České republice. Návštěvníci podzimní šňůry donesli dohromady více než 15 000 kusů vysloužilých spotřebičů, v soutěži o mobilní telefon značky Samsung uspěla Ilona Severová z Hlinska, která donesla 1 050 kusů elektra, a překonala tak jarní rekord z Příbrami. Radost měli i v Brně. Mezi všemi lidmi, kteří během kampaně donesli elektro na vyhození, byla vylosována další dáma, paní Libková. Rovněž jí byl předán nový telefon Galaxy ACE.

O akci projevily velký zájem hlavně školy, od mateřských až po střední. V některých městech nebylo mezi dětmi ani k hnutí, celkem na 56 kol akce dorazilo více než 10 000 žáků z cca 160 škol. "Měli jsme pro každou třídu připravený čtyřicetiminutový program plný hraní a recyklování. Děti byly bezprostřední, otevřené, velmi se bavily," říká Jitka Šimková, manažerka projektu ze společnosti ASEKOL. "Vnímáme, že tyto akce začínají nést ovoce a povědomí o recyklaci a nutnosti třídit stále vzrůstá," dodává.

Akce však zaujala širokou veřejnost. Lidé si na místě hledali nejbližší kontejner, který mohou využívat v průběhu celého roku, když zrovna akce na sběr elektra neprobíhají, a dokonce volali známým a příbuzným, aby jim pověděli, kde je i jejich nejbližší červený kontejner. Všeobecně byli také informováni o typech spotřebičů, které do červených kontejnerů patří, a které ne. Při správném třídění starého elektra lze jeho následnou recyklací znovu použít až 80 % materiálů. Třídění má navíc nezpochybnitelný vliv na životní prostředí, protože elektro obsahuje mnoho škodlivých látek, jako je např. rtuť a olovo. Tříděním se zamezí jejich úniku do přírody.

Více informací o akci na www.cervenekontejnery.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů