Čtvrtek, 28. března 2024

V Praze čekáme v kolonách 78 hodin ročně. Je to průměr

V Praze čekáme v kolonách 78 hodin ročně. Je to průměr

Občas mi do e-mailové schránky přijde tisková zpráva o špatné dopravní situaci v Praze. Ekologická sdružení si stěžují na ucpané centrum, vítají snižování rychlosti na čtyřproudých výpadovkách nebo chtějí zavádět mýtné za vjezd do města ještě předtím, než bude vůbec dostavěný pražský okruh.

Vzpomněl jsem si na ně, když jsem se přednedávnem pohyboval po Paříži. Z jižního centra jsem musel v pátek odpoledne dojet taxíkem na letiště. Cesta trvala dvě a čtvrt hodiny. Pařížský okruh ukazoval průjezdnost tři kilometry za 50 minut. V porovnání s francouzskou metropolí tedy v Praze žádný problém rozhodně nemáme. A dokazuje to i poslední průzkum, který zpracoval výrobce navigací TomTom. V evropských městech průběžně sleduje dopravní situaci a pak vydává za každé čtvrtletí roku statistiky nejucpanějších měst. Nyní je aktuálně k nahlédnutí žebříček za druhé čtvrtletí 2012.

Z něj vyšel nejhůře turecký Istanbul. Řidiči tu průměrně v kolonách stráví 118 hodin za rok. Podobně katastrofální situace je ve Varšavě se 110 hodinami zdržení. Praha se umístila na 21. místě. Řidiči tu stráví 78 hodin čekáním. Jsme na tom podobně jako v Miláně nebo Budapešti. Tedy průměr Evropy.

AUTOR: Jan Markovič

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů