Pátek, 19. dubna 2024

Ministerstvo životního prostředí ušetří centrálním nákupem energie 5,5 milionu korun

Ministerstvo životního prostředí ušetří centrálním nákupem energie 5,5 milionu korun

Ministerstvo životního prostředí v rámci úspor zajistilo na roky 2013 a 2014 centrální nákup elektrické energie pro celý rezort. Díky efektivnímu postupu podle zákona o veřejných zakázkách, tedy nákupu elektřiny na komoditní burze, ušetří ministerstvo 5,547 milionu korun.

Předpokládaná výše plateb za elektrickou energii na období dvou let je 32,521 mil. korun včetně DPH. Reálná částka bude vyúčtována podle skutečné spotřeby.

"Nákup elektřiny na burze na následující dva roky ušetřil ministerstvu nemalé peníze. V době, kdy se šetří prakticky ve všech oblastech, je podobný postup jedním z řešení, jak čelit klesajícím příjmům ze státního rozpočtu," říká náměstek ministra životního prostředí a ředitel sekce úřadu ministerstva Vojtěch Munzar.

Burzovní obchody na nákup elektrické energie v hladině vysokého a nízkého napětí pro rezort Ministerstva životního prostředí na roky 2013 a 2014 byly uzavřeny prostřednictvím Českomoravské komoditní burzy Kladno. Počáteční hodnota tarifu v aukci byla nastavena na 1 360 Kč/MWh. Výsledný tarif se zastavil na hodnotě 1 259 Kč/MWh v hladině vysokého napětí, což je snížení o necelých 12 % oproti roku 2012. Tarif v hladině nízkého napětí skončil na hodnotě 1 231Kč/MWh, což je snížení o 14,5 %.

Dodavatelem elektrické energie pro rok 2013 a 2014 bude firma EP ENERGY TRADING a.s.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů