Pátek, 19. dubna 2024

V M. Boleslavi vznikne první podzemní úložiště tříděného odpadu

V M. Boleslavi vznikne první podzemní úložiště tříděného odpadu

Kontejnery na tříděný odpad začne Mladá Boleslav postupně umísťovat pod zem. První stanoviště vznikne do konce března u pošty na Komenského náměstí. Zastupitelé na tento projekt ve čtvrtek přijali dar od Škoda Auto ve výši 700.000 korun, řekl dnes na tiskové konferenci primátor Raduan Nwelati (ODS).

Město hodlá desítky stanovišť kontejnerů postupně skrýt do země. Stanoviště u pošty nahradí současné stání u arciděkanského kostela. Místo je podle primátora vhodné proto, že zde nehrozí kolize s inženýrskými sítěmi. Další lokalitou bude ulice Jana Palacha u křižovatky s třídou Václava Klementa.

Náklady na jedno úložiště podle odhadu radních dosahují 900.000 korun, celková investice tak dosáhne desítek milionů korun. Kontejnery je třeba zakopat zhruba tři metry hluboko, což komplikují sítě uložené po zemí. Vedení města proto uznává, že přesun všech kontejnerů pod zem bude dlouhodobou záležitostí.

Nádoby na tříděný odpad chce pod zem skrýt také Nymburk, kde o záměru jednali zastupitelé již v létě. Podzemní úložiště tam mají vzniknout v historickém centru i na sídlišti. Tamní radnice odhaduje náklady na jedno místo se čtyřmi kontejnery na 1,5 milionu korun.

Tomáš Jůnek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů