Pátek, 29. března 2024

Senátoři schválili pokračování Zelené úsporám, které pomůže proměnit českou energetiku

Senátoři schválili pokračování Zelené úsporám,  které pomůže proměnit českou energetiku

Hnutí DUHA uvítalo, že Senát schválil zákon, podle kterého stát statisícům domácností pomůže snižovat jejich závislost na vytápění dražšími a dražšími fosilními palivy.

Už příští rok by měly první domácnosti a obce dostat peníze na zateplování domů, výměnu oken nebo vybavení domů moderními kotly na peletky či solárními kolektory k ohřívání vody na střeše a podobně.

Program sníží rodinám účty za teplo o desítky procent a srazí naši závislost na povrchových uhelných dolech i na drahém ruském plynu.

Hnutí DUHA loni navrhlo, aby stát na nový program vyčlenil peníze z prodeje povolenek ke znečišťování průmyslovým podnikům [1] - a právě takové řešení senátoři dnes schválili.

Karel Polanecký z Hnutí DUHA řekl:

"Rodiny ušetří na vytápění tisíce korun ročně - a přitom srazíme naši nechtěnou závislost na uhelných velkodolech i na plynu z Ruska."

"Je to enormní příležitost, jak srazit naši závislost na dražších a dražších fosilních palivech. Pro srovnání: možnosti zateplování domů jsou dvakrát větší než veškerá energie, kterou bychom získali prolomením limitů těžby uhlí a bouráním dalších obcí na Mostecku."

"Je to v hlavních bodech stejný plán, jaký jsme loni navrhli, takže jsme celkem spokojeni."

Rozhodnutí je součástí schváleného zákona o obchodování s emisními povolenkami.

Příležitosti jsou enormní. Rozumné možnosti k zateplování českých domů činí dvakrát více než množství energie, která by se získala prolomením limitů těžby, rozšiřováním uhelných dolů a bouráním dalších obcí na Mostecku.

Nezávislá studie, kterou Hnutí DUHA zadalo, uvádí, že energetická renovace budov může českým domácnostem, obcím a firmám ušetřit 39 miliard korun ročně na účtech za vytápění [1].

Použití výnosů z prodeje povolenek ke znečišťování na program navazující na Zelenou úsporám prosazuje Hnutí DUHA spolu se Svazem měst a obcí, Svazem podnikatelů ve stavebnictví i Svazem českých a moravských bytových družstev.


Kontakty:

Karel Polanecký, energetický expert, tel. 737 666 968, email: karel.polanecky@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, tel. 731 465 279, email: jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů